Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sjarapova slog ut regerande mästaren Wozniacki – sen nattmatch väcker diskussion i Australiska öppna: “Kan vara ganska farligt”

Från 2019
Uppdaterad 18.01.2019 19:51.
Maria Sjarapova.
Bildtext Maria Sjarapova vann Australian Open för elva år sedan.

I fjol vann Caroline Wozniacki sin första grand slam-titel i Australien men nu eliminerades hon i ett tidigt skede. Matchen mellan Garbiñe Muguruza och Johanna Konta blev däremot en sen tillställning som inleddes först efter midnatt.

Danmarks tredjeseedade Caroline Wozniacki slogs ut i Australian Open då Rysslands Maria Sjarapova tog hem det jämna mötet i turneringens tredje omgång. Sjarapova vann i tre set med siffrorna 6–4, 4–6, 6–3.

Den tidigare världsettan och femfaldiga grand slam-vinnaren Sjarapova ligger på bara 30:e plats i världsrankingen men har sett vass ut i Australien.

Efter enkla segrar i sina två första matcher pressades hon av Wozniacki men var till slut den starkare spelaren och avancerade till den fjärde omgången. Där kommer hon att möta 15-seedade hemmahoppet Ashleigh Barty.

Match mitt i natten

Igår skrevs det ett stycke Australian Open-historia då matchen mellan Spaniens Garbiñe Muguruza och Storbritanniens Johanna Konta inleddes först klockan 00.30.

Det här är första gången i turneringens historia som en match startat efter midnatt. Segern gick till Muguruza som vann med 6–4, 6–7, 7–5. Då matchen slutade visade klockan 3.12.

Garbine Muguruza.
Bildtext Garbiñe Muguruza var på hugget mitt i natten.

I segerintervjun skämtade Muguruza om den sena tidpunkten.

– Jag kan inte fatta att det ännu finns publik kvar klockan 03.15, sade Muguruza som sedan skämtade om att det redan är dags för frukost.

Förlorande Konta tyckte ändå inte att det var riktigt lika roligt.

– Jag tycker inte att idrottare ska ta ut sig klockan tre på morgonen. Jag tycker inte att det är hälsosamt, det kan vara ganska farligt, kritiserade Konta enligt BBC.

Johanna Konta.
Bildtext Johanna Konta förlorade den över två och en halv timme långa matchen.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Att man i Australian Open spelar ännu långt efter midnatt är inte ovanligt. År 2008 slutade maratonmatchen mellan Lleyton Hewitt och Marcos Baghdatis först klockan 4.34.

Orsaken till att det kan bli så sent är att tidigare matcher dragit ut på tiden. Innan Muguruzas och Kontas match hade det spelats totalt fyra matcher på samma bana varav tre hade blivit rätt så långa.

Favoriterna fortsätter i herrturneringen

I herrarnas turnering ångar de största favoriterna på. Både Roger Federer och Rafael Nadal slog sina unga utmanare i tre raka set.

Federer som vunnit turneringen de två senaste åren körde över USA:s framtidslöfte Taylor Fritz med 6–2, 7–5, 6–2 på bara en timme och 28 minuter.

Nadal vann också i tre raka set men behövde nästan en timme mer än Federer för att slå ut Australiens tonnårsstjärna Alex de Minaur med 6–1, 6–2, 6–4.

Roger Federer.
Bildtext Roger Federer har varit i bra form framför Melbourne-publiken.

I den fjärde omgången kommer Federer att möta Greklands Stefanos Tsitsipas som också hör till det unga gardet men redan lyckats klättra till 15:e plats i världsrankingen.

Nadal möter Tjeckiens erfarna Tomas Berdych som spelat bra tennis efter att ha återvänt från en skadefrånvaro.

Den allra största favoriten, världsettan Novak Djokovic, spelar sin tredje match inatt då han möter Kanadas Denis Shapovalov.

Diskussion om artikeln