Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Efter 20 år av trakasserianklagelser - skivbolaget och R. Kelly går skilda vägar

Från 2019
Uppdaterad 18.01.2019 22:18.
Artisten R. Kelly uppträder.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Sony Music och dotterbolaget RCA har beslutat sig för att avsluta sitt arbetsförhållande med den trakasserianklagade artisten R. Kelly. Rykten om sexuella trakasserier har florerat kring Kelly i över 20 år.

Trots att artisten och skivbolaget går skilda vägar kommer Kellys musik fortfarande att höra till RCA:s repertoar. Hans senaste skiva är ett album med julmusik.

Det har gått tjugofem år sedan Kelly första gången anklagades för sexuella trakasserier. Sedan dess har han anklagats flera gånger för trakasserier och sexförhållanden med minderåriga flickor och påstås ha drivit en sexkult där han lär ha hållit unga flickor fångade.

R. Kelly har länge förnekat alla anklagelser, men en färsk dokumentär har satt hans förehavanden i rampljuset igen.

Till följd av nya anklagelser har tidigare samarbetspartners som Lady Gaga och bandet Phoenix bett om ursäkt för att de tidigare samarbetat med honom.

Dokumentär målar upp dyster bild

Bara en dryg månad sedan släpptes dokumentären "Surviving R. Kelly" där ett flertal kvinnor vittnar om hans trakasserier, våld och hot.

Dokumentärens tre avsnitt skildrar den då 27-åriga Kellys hemliga giftermål med den 14-åriga sångerskan Aaliyah, åtalet om barnpornografi 2008 och hans påstådda sexkult där han påstås ha hjärntvättat flickor.

Flera kvinnor, bland annat hans ex-flickvän Andrea Kelly, medverkar i dokumentären och styrker berättelserna om Kellys brokiga, våldsamma bakgrund.

Dokumentären hävdar också att många högt uppsatta personer i musikindustrin vetat om R. Kellys beteende, som lär pågå än idag, och inte lyft ett finger för att stoppa det.

Kelly har sålt mer än 60 miljoner skivor under sin 25 år långa karriär och trots att han inte släppt en ny skiva sedan 2016, är han fortfarande populär och drar in publikmassor på sina konserter.

Källor: Buzzfeed News, Billboard, Variety, Washington Post

Diskussion om artikeln