Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump utlovar viktigt budget- och gränsbesked - demokraterna beredda att satsa mera på säkerhet

Från 2019
Uppdaterad 19.01.2019 23:21.
Donald Trump sitter vid ett skrivbord i Ovala rummet och talar.
Bild: EPA-EFE/CARLOS BARRIA / POOL

På lördagen är delar av USA:s statsapparat delvis nedstängd för 29:de dagen i följd, men nu spekulerar en del amerikanska medier i att budgetbråket kan vara på väg mot en lösning. Trump utlovar ett viktigt uttalande och demokrater visar kompromissvilja.

USA:s president Donald Trump har meddelat på Twitter att han under lördagen ska komma med ett stort tillkännagivande gällande den utdragna nedstängningen av statsapparaten och den tilltänkta muren mot Mexiko.

Trumps tillkännagivande ska sändas direkt från Vita huset klockan 22 finländsk tid.

Nyhetsbyrån AP uppger att presidenten inte kommer att utlysa nationellt nödläge, krisen vid statsapparaten till trots.

Med stöd av nödläge kunde Trump ignorera kongressens beslut, och på så sätt komma åt representanthusets talman Nancy Pelosi som profilerat sig som Trumps viktigaste motståndare i tvisten.

Enligt Trumps pressekreterare Sarah Huckabee Sanders ska presidenten fortsätta sin kamp för säkerheten vid gränsen på ett konstruktivt sätt så att man får slut på tvisten.

Demokraterna beredda att kompromissa?

Representanthusets demokrater är nu beredda att satsa ytterligare över en miljard dollar på säkerheten vid landets södra gräns. New York Times var först ute med att citera anonyma källor inom partiet som berättade om initiativet.

Enligt den här rapporten skulle demokraterna nu föreslå att det satsas ytterligare 524 miljoner dollar på säkerhetsrelaterad infrastruktur vid gränsövergångarna mot Mexiko. Dessutom skulle det läggas ner 563 miljoner extra på domare som avgör asylärenden vid den södra gränsen.

Demokraterna som nu har majoritet i representanthuset uppges också vara beredda på ytterligare satsningar vad gäller gränssäkerhet, men det finns inga tecken på att de skulle vara beredda att finansiera det murbygge som Trump kräver.

Många är fortsatt pessimistiska

Hittills har inte heller president Trump visat några tecken på att vilja backa från sitt krav på ett murbygge. Därför uttrycker många bedömare fortsatt pessimism vad gäller en snar lösning på krisen.

Enligt exempelvis CNN väntas Trump på lördagen bara presentera någon morot eller några eftergifter för att öka demokraternas engagemang i förhandlingarna om konflikten.

Men eftersom parterna inte är beredda att kompromissa vad gäller Trumps tröskelfråga - gränsmuren - så är risken stor att konflikten fortsätter precis som förr.

Snart en hel månad sedan nedstängningen

Delar av statsapparaten har varit nedstängd sedan den 22 december, med påföljden att omkring 800 000 statsanställda jobbar utan lön eller stannar hemma.

Bland annat flygplatsernas säkerhetspersonal och FBI:s agenter jobbar utan lön. Merparten av de anställda vid Vita huset stannar hemma.

Dödläget beror på konflikten om den mur vid den mexikanska gränsen som Trump kräver att ska byggas. Trump vill ha 5,7 miljarder dollar för byggprojektet, vilket demokraterna i kongressen inte går med på.

Kl.12.00 kompletterades artikeln med uppgifter från New York Times, AP och CNN om eventuella kompromissförslag.

Källor: AP, New York Times, CNN

Diskussion om artikeln