Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad gör nytt försök att hitta en företagare till FantaSea

Från 2019
FantaSea vattenpark i Jakobstad
Bild: Yle/Kjell Vikman

Jakobstad gör ett nytt försök att hitta en företagare till vattenparken FantaSea. Ifjol hade staden ett krav på att företagaren själv skulle delta i satsningarna på att utveckla området men den planen misslyckades.

Det kravet har man frångått i år, staden står för de satsningar som görs och företagaren hyr anläggningen av staden.

I årets satsning ingår från stadens sida en servicebyggnad och husbilsplatser.

FantaSea vattenpark i Jakobstad
Bild: Yle/Kjell Vikman

Byggandet inleds på vårvintern

Sommarsäsongen 2019 närmar sig och tekniska nämndens ordförande Christer Tonberg säger att han är frustrerad över att ingenting hänt hittills kring vattenparken FantaSea inför sommaren.

Tekniska verket annonserar nu efter företagare men verkets chef, Rune Hagström, säger att servicebyggnaden inte kommer att hinna bli klar till början av juni men nog under sommaren.

- Det finns 150 000 euro i anslag för byggandet i år och det startar på vårvintern, säger Hagström.

I långtidsplanerna ingår ett anslag på 80 000 euro för 2020 och 2021 och med de pengarna skall övernattningsstugor byggas.

Tekniska verkets direktör i Jakobstad, Rune Hagström
Bildtext Rune Hagström.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Vinterbonade stugor behövs också

Rune Hagström har besökt Kokkola Camping och det koncept som förverkligats där kunde också vara användbart i Jakobstad anser han. I Karleby finns både högklassiga vinterbonade stugor och stugor som är i användning enbart sommartid.

- Jag kan inte ge någon bedömning på hur många stugor det totalt blir i slutskedet men jag siktar på att det behövs 6-8 högklassiga, vinterbonade stugor.

Enligt den annons där Jakobstad söker en företagare till vattenparken kommer också cirka 45 husvagnsplatser att byggas på FantaSeaområdet.

FantaSea vattenpark i Jakobstad
Bild: Yle/Kjell Vikman

Det gamla campingområdet Svanen får småningom ge vika

Jakobstad har sedan gammalt ett campingområde, Svanen, i närheten av Runebergs stuga. Några större satsningar har inte gjorts på det området på länge och det drivs för tillfället av idrottsföreningen Jeppis Hockey .

Målsättningen från stadens sida är att stadens campingområde flyttas till FantaSea så småningom.

- Den nuvarande aktören har ett avtal för sommaren 2019, vad som sedan händer är öppet, säger Rune Hagström. Generellt kan man säga att marknadsområdet är för litet för två konkurrerande verksamheter.

FantaSea vattenpark i Jakobstad
Bild: Yle/Kjell Vikman

Plan B behövs

Sommaren 2018 kunde verksamheten hållas igång med ett nödrop och ifall staden inte lyckas hitta en företagare som är villig att ta hand om och driva vattenparken måste andra lösningar hittas.

- Vi måste ha en plan B, speciellt om allmänheten vill att badinrättningen skall vara öppen. Hittar vi ingen företagare måste vi se över möjligheten att driva verksamheten själv.

Diskussion om artikeln