Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsminister Niinistö: Ansvarslöst att tumma på antalet jaktplan

Från 2019
Försvarsminister Jussi Niinistö intervjuas i Morgonettan i Yle TV1 den 19 januari 2018.
Bild: Yle

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) säger att det är förvånande att partiledarna för fyra oppositionspartier anser att det skulle kunna vara förnuftigt att skaffa färre än 64 nya stridsflygplan som ska ersätta de nuvarande Hornet-planen.

Niinistö tycker att det är förvånande att Sannfinländarna delar åsikt med den rödgröna oppositionen i den här frågan. Niinistös eget parti Blå framtid bildades sommaren 2017 då samtliga ministrar och andra partimedlemmar bröt sig ut ur Sannfinländarna.

Själv framhåller Niinistö att Finland behöver 64 jaktplan för att kunna försvara hela landet.

- Om vi talar om färre än 64 jaktplan måste vi definiera det område som vi försvarar. Jag anser att en sådan politik är oansvarig, sade Niinistö i Morgonettan i Yle TV1 i dag.

Niinistö sade att han anser att Finland borde skaffa 100 jaktplan. Det skulle enligt honom ändå bli dyrt eftersom den nuvarande infrastrukturen i form av bland annat hangarer inte skulle räcka till.

Med 100 jaktplan skulle man enligt Niinistö kontinuerligt kunna försvara hela landet, med tanke på att nästan en tredjedel av planen hela tiden är på service.

Diskussion om artikeln