Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pandorna i Etseri blev det dragplåster man hoppades

Från 2019
Panda äter bambu.
Bild: Anna Wikman / Yle

För ett drygt år sedan, den 18 januari, landade pandorna Lumi och Pyry från Kina till Helsingfors-Vanda flygplats för att därifrån transporteras vidare till djurparken i Etseri. Pandorna visade sig bli det dragplåster som djurparken hade hoppats. Besökarantalet i djurparken ökade med 100 000 i fjol.

Det var ett stort mediauppbåd som mötte pandorna då de för ett år sedan i snöyra anlände till Finland. Man kunde följa med landningen live och redan samma dag började transporten mot Etseri och Ähtäri zoo.

Före ankomsten till Finland hade pandorna fått en egen djurskötare som tillbringade tid i Kina med dem för att lära känna dem och lära sig mera om hur de skulle skötas.

I Ähtäri zoo byggdes ett helt nytt pandahus som skulle vara trivsamt och också imitera pandornas egna bergshabitat.

Själva flygresan var noga förberedd och övervakades av bland annat en veterinär. Allt gick bra och pandorna mottogs också i Etseri med stort intresse. 2500 ortsbor mötte pandorna då de anlände.

Allmänheten kunde sedan se pandorna efter en månads karantän i mitten av februari.

Kuorma-auto ajaa ja ihmiset ottavat kuvia tienlaidassa.
Bildtext Pandorna anländer till djurparken i Etseri.

Stort intresse

Pandorna Lumis och Pyrys första dag utomhus filmades och den väckte stor uppmärksamhet utomlands. Till exempel brittiska BBC och The Intependent la upp videor på pandorna i Ähtäri zoo på sina Facebooksidor.

På videorna ses pandorna roa sig i snön första dagen de fick komma ut efter sin tid i karantän.

BBC:s video sågs av 1,6 miljoner tittare och The Independents video sågs 36 000 gånger.

Inhemsk bambu?

Och anpassningen till Finland har gått bra. Pandorna trivs och äter upp till 20 kilogram bambu per dag. Än så länge importeras bambun från Europa, men förhoppningen är att bambu också ska kunna odlas i Etseri med omnejd i framtiden.

Redan sommaren 2016 planterades den första bambun på prov i Etseri. Men vintern 2016-2017 var för snöfattig och sträng så bambun klarade sig inte.

Förra vintern 2017-2018 var bättre med tanke på snömängd och planen är att man ska kunna prova ut en bambusort som kan passa i vårt klimat. Förhoppningen är att pandorna ska kunna äta inhemsk bambu 2020.

Det nybyggda Pandahuset i Etseri djurpark.
Bildtext Pandahuset vid Ähtäri zoo.
Bild: Yle/Pasi Takkunen

Dyra pandor

Det har inte varit billigt att få pandorna till Etseri. Bara pandahuset har kostat 8,2 miljoner euro och djurparken har haft stora förhoppningar på att pandorna kommer att dra besökare både när och fjärran.

Och förhoppningarna verkar gå i uppfyllelse. I fjol besöktes djurparken av 275 000 personer vilket är 100 000 fler än året innan.

Men även om pandorna har varit det största dragplåstret för djurparken så har de inte tagit bort uppmärksamheten heller från andra djur i parken. Tvärtom har intresset också för de andra djuren ökat tack vare pandorna enligt Ähtäri zoo.

Diskussion om artikeln