Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Sverige inleds viktiga "rundabordssamtal" inför toppmötet mellan Kim och Trump - USA:s Nordkoreasändebud deltar också

Från 2019
USA:s Nordkoreasändebud Stephen Biegun (till vänster) och Sydkoreas chefsförhandlare i Nordkoreafrågor Lee Do-hoon (i mitten) besvarade journalisters frågor efter sitt möte i Seoul den 21 december.
Bildtext USA:s Nordkoreasändebud Stephen Biegun (till vänster) och Sydkoreas chefsförhandlare i Nordkoreafrågor Lee Do-hoon (i mitten) besvarade journalisters frågor efter sitt möte i Seoul den 21 december.
Bild: EPA-EFE/YONHAP

Sveriges utrikesministerium är fortsatt förteget om de stundande Nordkoreasamtalen på hemlig plats i Sverige. Man har ändå bekräftat att USA:s Nordkoreasändebud Stephen Biegun ska delta. Tillsammans med kolleger från Nord- och Sydkorea ska han förbereda det kommande toppmötet mellan Kim och Trump.

Vid middagstid på lördag bekräftade alltså UD för svenska medier att Biegun är på väg till Sverige.

- Han är på väg till Sverige för att delta i de rundabordssamtal i mindre format som vi är värd för, sade det svenska utrikesministeriets presskommunikatör Buster Mirow Emitslöf.

Tidigare då Nordkoreasamtalen i Sverige avslöjades, beskrev UD dem som "rundabordssamtal i ett mindre format med ett antal internationella experter".

Igår bekräftade Vita huset att man nu planerar ett andra toppmöte mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump redan i slutet av februari. Den mötesplats som nämts är staden Danang i Vietnam.

Först efter den här bekräftelsen blev det också klart att Biegun skulle resa till Sverige, enligt Sveriges Radio.

Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-hui under det förra toppmöte mellan Kim och Trump i Singapore i juni 2018.
Bildtext Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-hui (i mitten) under det förra toppmöte mellan Kim och Trump i Singapore i juni 2018.
Bild: EPA-EFE/YONHAP

Choe Son-hui, Nordkoreas vice utrikesminister som leder förhandlingarna om kärnvapennedrustning för Nordkoreas del, anlände till Sverige redan på torsdagen. På fredagen anlände också Sydkoreas särskilde chefsförhandlare i Nordkoreafrågor Lee Do-Hoon.

Biegun och Lee har mötts tidigare, men det här blir första gången som Biegun möter Nordkoreas Choe. Biegun blev utnämd till Nordkoreasändebud av Trump först i augusti i fjol, efter det första toppmötet mellan Trump och Kim.

Inga större framsteg hittills

Sveriges Radio uppger att samtalen i Sverige hålls för att "skapa förtroende mellan nyckelpersonerna" inför toppmötet mellan Kim och Trump, men med tanke på hur trögt samtalen om kärnvapennedrustning på Koreahalvön har gått hittills, så har förhandlarna ett viktigt och svårt uppdrag.

Det har inte skett några större framsteg sedan toppmötet i Singapore. Parterna har helt olika syn på hur kärnvapennedrustningen borde gå till.

USA:s utrikesministerium har meddelat att Biegun ska vara i Sverige 19-22 januari. Det skulle betyda att mötet tar slut på tisdagen.

UD har inte avslöjat var samtalen hålls, men enligt en del svenska medier hålls de på herrgården Hackholmssund, vid Mälaren, nordväst om Stockholm.

Källor: SR, DN, Expressen, AP

Diskussion om artikeln