Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokraterna tillbakavisar Trumps nygamla förslag om murbygge: "Ingen kompromiss"

Från 2019
Uppdaterad 20.01.2019 06:42.
Donald Trump talar i Vita huset
Bildtext President Donald Trump TV-talade från Vita huset
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

President Donald Trump gör ett nytt försök att övertala Demokraterna att godkänna hans murbygge. Demokraterna tillbakavisar de nya förslagen som de anser dåliga.

I ett tal på lördagseftermiddagen amerikansk tid kom president Donald Trump med ett tal som anses innehålla mest gamla och delvis falska påståenden.

Den partiella stängningen av statsförvaltningen har pågått i nästan en månad. Presidenten har talat om en kris vid USA:s södra gräns, krävt en mur och ansett att frågorna hör ihop.

Nu framförde Trump en lista med konkreta förslag, som demokraterna enligt honom tidigare har godkänt. Republikanernas ledare Mitch McConnell ska enligt Trump föra fram förslagen i senaten för omröstning under den kommande veckan.

Mur och andra åtgärder

Bland de förslag som Trump framförde på lördagen finns 800 miljoner dollar för akut nödhjälp vid gränsen och 805 miljoner dollar för bättre narkotikaövervaking vid existerande gränsstationer.

Förslagen om en mur är den dyraste delen; 5,7 miljarder dollar.

Omkring 2800 nya jobb som gränspoliser och jurister skulle också inrättas för att hantera både nya och gamla asylansökningar.

Som en motivering för fortsatt immigration nämndes i talet behovet av arbetskraft vid jordbruk och vinodlingar.

För de så kallade DACA-barnen och andra invandrare som har levt papperslösa i USA under en lång tid erbjuds en tre års övergångstid. Det handlar om över en miljon mänskor som tillsvidare inte ska deporteras.

Demokraterna: "Inget originellt"

Demokraterna kungjorde redan på förhand att Trumps förslag inte kan godkännas. De kräver att presidenten först godkänner budgeten, så att den partiella stängningen av statsförvaltningen kan upphöra.

I en tweet efter talet skrev Nancy Pelosi att Trumps goda förslag inte är nya och hans nya förslag inte är goda.

Pelosi antyder att Demokraterna nästa vecka röstar för bättre gränsbevakning vid existerande gränsövergångar. Också förslaget om fler domare som behandlar asylansökningar får Demokraternas stöd.

Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, påpekar att det var president Trump som tog DACA-barnens rättigheter ifrån dem. Att nu ge dem ett visst skydd är inte en kompromiss utan gisslantagande, enligt Schumer.

Republikanskt beröm

Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell prisade president Trumps ledarskap efter talet.

-Alla kan inte få allt de vill i ett delat ledarskap, skriver Mitch McConnell. Han anser att presidentens nyaste förslag återspeglar det.

McConnell hoppas nu på ett partiöverskridande samarbete för att få majoritet bakom förslaget. Flera andra republikaner hoppas också på ett "konstruktivt samarbete".

Mur mellan USA och Mexiko
Bild: AFP / Lehtikuva

Återanvänt tal

Talet från Vita huset innehöll flera formuleringar som ordagrant var desamma som i talet för en vecka sedan. Det talet kritiserades för många faktafel och retoriska felaktigheter.

Också den gången talade Trump om den humanitära krisen som innehåller en allvarlig säkerhetsrisk.

Brottsliga invandrare och narkotika nämnde också som hot. Om förslagen förverkligas kan kriminaliteten i USA minskas med hälften, trodde presidenten nu.

Artikeln har uppdaterats och kompletterats med reaktioner.
Källor: CNN, Foxnews

Diskussion om artikeln