Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Isdansparet Turkkila–Versluis gör mästerskapsdebut i Minsk: "Koncentrationen måste hålla genom hela programmen"

Från 2019
Uppdaterad 22.01.2019 07:30.
Programmet är inte längre tillgängligt

Juulia Turkkila och Matthias Versluis hittade varandra som isdanspar i april 2016 och gör nu, i januari 2019, debut i ett stort mästerskap. "Nu ska vi tävla första gången tillsammans och njuta av upplevelsen" säger den erfarne mästerskapsresenären Turkkila till Yle Sporten.

Paret Turkkila-Versluis gör sitt första stora mästerskap inom isdansen nu i Minsk och har bägge bakgrund som singelåkare.

– Vi har jobbat hårt och satsat allt på idrotten, det har först oss framåt, berättar Turkkila för Yle Sporten.

– Vi har haft en bra träningsperiod från våren redan, vi började arbetet med det nya programmet tidigt. Vi har gått framåt mycket den här säsongen, tillägger Versluis.

Den 24-årige Versluis är mångfaldig finsk mästare i singelåkning i olika åldersklasser och har också fått representera Finland på junior-VM-nivå.

Juulia Turkkila och Matthias Versluis tävlar i isdans.
Bildtext Turkkila och Versluis är bägge 24 år gamla.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Den jämngamla Turkkila deltog i fyra EM och fyra VM under åren 2010-2014, men bildar nu sen april 2016 par i isdansen med Versluis.

– Vi tränar båda lika hårt och satsar lika mycket. När man är ett team är det viktigt att man känner varandras starka och svaga sidor. Vi har kanske olika delområdet som vi måste jobba på, men mängden ligger på samma nivå, förklarar Versluis.

Versluis jobbar på hållningen, Turkkila på styrkan

För sin egen del påpekar han att hållningen är något han hela tiden måste tänka på under isdansen, samt att lyckas åka i lika fina linjer som hans partner Turkkila.

För hennes del är det ett annat område i åkningen som är a och o.

– Just nu behöver jag en sorts styrka i åkningen. Även om det ska se lättsamt och graciöst ut betyder det inte att man inte måste jobba fysiskt för att komma framåt. Den sidan vill jag utveckla, menar hon.

I singelåkningen är tankesättet väldigt annorlunda än inom den isdans åkarna nu tävlar i. När man tidigare kanske spände sig för en enskild prestation under ett program är tankesättet nu mer holistiskt.

Juulia Turkkila.
Matthias Versluis.
Jämförelse av två bilder: Turkkila och Versluis bägge rutinerade åkare som individer.
Bilder: imago sportfotodienst/ All Over Press (höger)

– Fokus i singelåkningen ligger på hoppen och ångesten är ofta kopplad till de svåra hoppen där ens säkerhet i utförande inte är så hög. I isdansen handlar det mer om att hålla ihop helheten, att framträdandet blir så naturligt och oblygt som möjligt. Det är alltid målet vid tävlingarna och säkerheten i de tekniska elementen är högre, förklarar Turkkila.

– Koncentrationen måste hålla genom hela programmen och utförandet måste vara i symbios med musiken. Det är en känsla man är ute efter, inflikar Versluis.

"165 poäng inte omöjligt"

Paret går inte in i EM med någon specifik placeringsmålsättning i åtanke, även om tränaren Maurizio Margaglio tror att laget kan nå 165 poäng.

– Vårt fokus ligger helt på programmen och att lyckas. Vår säsongsbästa ligger visserligen kring 164 så 165 är ingalunda omöjligt, med det är inte själva poängen vi går och tänker på, eller placeringen för den delen.

– Nu ska vi tävla första gången tillsammans och njuta av upplevelsen. Det ger det resultat det ger. Vi är redo, lovar Turkkila.

Finlands trupp vid EM i Minsk:

  • Damer: Viveca Lindfors, Emmi Peltonen (reserver i ordning Jenni Saarinen, Vera Stolt)
  • Herrar: Roman Galay (reserv Valtter Virtanen)
  • Isdans: Juulia Turkkila – Matthias Versluis

Yle visar mästerskapet direktsänt på Arenan och i sammandrag i Yle TV2. Sändningarna refereras på svenska av Marianne Nyman.

Yles sändningar från EM i Minsk

Diskussion om artikeln