Amerikansk skolelev förnekar att han hånat företrädare för USA:s ursprungsbefolkning - katolsk skola och stift ber om ursäkt

Det katolska stiftet i staden Covington i Kentucky och den katolska skolan i staden har bett om ursäkt efter att ett videoklipp, där skolans elever verkar bete sig illa mot en person som tillhör USA:s ursprungsbefolkning, har spridit sig på nätet. Eleven i centrum för stormen förnekar att han skulle ha betett sig illa och hävdar att det hela är ett missförstånd.
Händelsen inträffade på fredagen i huvudstaden Washington där abortmotståndare deltog i marschen March for Life. Samtidigt pågick en marsch för landets ursprungsbefolkning, March for Indigenous Peoples.
Bland abortmotståndarna fanns elever från den katolska skolan Covington Catholic High School.
Videoklipp visar hur en av eleverna, Nick Sandmann står mycket nära Nathan Phillips, som representerar ursprungsbefolkningen, när han sjunger och slår på en trumma.
Andra elever sägs ha uppmuntrat eleven, samtidigt som de deltar i sången på ett hånfullt sätt, och det ropas “bygg muren, bygg muren” - en hänvisning till den mur president Donald Trump vill bygga vid gränsen mot Mexiko. Längre videoklipp verkar inte stöda det påståendet.
Eleven Nick Sandmann håller inte heller med om den här beskrivningen av händelseförloppet. Han säger att eleverna började ropa skolans slagord efter att fyra afroamerikanska demonstranter hade ropat förolämpningar mot eleverna. Läs hans skriftliga uttalande här.
Elevernas mål med slagorden var att överrösta de hatfulla kommentarerna som riktades mot dem, säger Sandmann. En lärare som också befann sig på platsen godkände elevernas val att svara med rop.
Det är vid det här skedet Phillips, som demonstrerade för ursprungsbefolkningen, ska ha gått in i folkmassan, enligt Sandmann. Sandmann säger att han inte interagerade med Phillips.
Phillips säger till tidningen New York Times på söndagen att han gick in i folkmassan för att lugna ner den rasistiska spänningen mellan ungdomarna och de afroamerikanska demonstranterna.
Trump-inspirerade kläder
Flera elever bar kepsar eller tröjor med slagordet “Make America Great Again” (gör Amerika stort igen). Slagordet användes av Trumps kampanj inför presidentvalet 2016.
Stiftet och skolan säger att frågan utreds och åtgärder kommer att vidtas. De eventuella åtgärderna inkluderar relegering av elever.
Stiftet och skolan anser att incidenten kastar en skugga över hela marschen mot abort. De ber om ursäkt av alla som deltog i marschen samt alla som stöder rörelsen mot abort.
I Kentucky säger delstatsregeringens utrikesansvarig, demokraten Alison Lundergran Grimes, att barnen inte är de enda skyldiga utan också de vuxna som undervisat dem, samt alla som stillatigande låter andra stöda beteende av det här slaget.
Demokraten och kongressledamoten Deb Haaland som hör till USA:s ursprungsbefolkning fördömer elevernas beteende på Twitter och riktar ett anklagande finger mot Trumps regering.
Andra, som den republikanska kongressledamoten Thomas Massie, menade däremot att ungdomarna föll offer för en "brutal och orättvis offentlighetens domstol och en sociala medier-mobb".
Källor: Reuters, AP
Artikeln uppdaterades 21.1.2019 klockan 9:15 med eleven Nick Sandmanns version av händelsen samt en kommentar av Nathan Phillips där han förklarar varför han befann sig vid eleverna. Artikelns rubrik har också uppdaterats.
Artikeln kompletterades den 21.1. kl.13:52 med ytterligare en tweet kring ämnet.
Artikeln kompletterades den 23.1 kl.14:30 med en länk till en längre video på incidenten.