Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Antti Aalto spände sig för mycket och rasade ur topp 10 i Zakopane – världscupen åker vidare till Japan utan finländare: "Bättre så med tanke på VM"

Från 2019
Antti Aalto.
Bildtext Antti Aalto.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

Det såg ut att bli ytterligare en fin placering bland de tio främsta för Antti Aalto då världscupen i backhoppning fortsatte i polska Zakopane på söndagen. Men Aaltos andra hopp misslyckades och istället slutade finländaren 18:e.

Åtta i kvalet. Tia efter första omgången.

Ingredienserna för en riktigt ypperlig placering fanns där. Men då det gällde som mest tappade Antti Aalto touchen, hoppade endast 125,5 meter och föll ner till 18:e plats.

– Det andra hoppet var helt enkelt inte lika tekniskt rent och avslappnat som det första, analyserar chefstränaren Lauri Hakola för STT.

Merparten av veckoslutet var ändå lyckat, påpekar chefstränaren.

– Jag är väldigt nöjd med att Antti gav formbesked under veckoslutets gång, speciellt efter den lilla formsvackan och några tyngre veckor, säger Hakola.

– Han har haft problem med tekniken i en månad, men nu visade han stundvis vad han egentligen går för, förklarar han.

Vinden hjälpte inte till heller då Aalto både i den första och den avgörande omgången tvingades hoppa i klart sämre vindar än flera andra. Men enligt Hakola kan man inte skylla på vädret.

Kraft knep segern

Det var Österrikes Stefan Kraft som tog hand om segern i Zakopane på söndagen. Norges Robert Johansson slutade tvåa och Japans Yukiya Sato knep den sista pallplaceringen.

Landsmannen Ryoyu Kobayashi som dominerat världscupen så här långt under säsongen slutade sjua. Det kunde ha gått ännu sämre för japanen som misslyckades grovt med sitt första hopp. Det andra försöket, som mätte hela 133,5 meter, var ändå klart bättre.

Härnäst reser backhopparna till Japan, där världscupen fortsätter i Sapporo. Finländarna kommer däremot inte att resa dit.

De blåvita backörnarna siktar istället på att finslipa på tekniken på hemmaplan i Kuopio.

– Med tanke på VM så ansåg jag att det här är bättre för killarna. Så undviker vi en massa överlopps flygande, säger Hakola.

Finländarna kommer att återvända till världscupen i början av februari då flygbacken i Oberstdorf står värd för världscupen.

Källa: STT