Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel anföll iranska mål i Syrien - och bekräftade dessutom attacken

Från 2019
Uppdaterad 21.01.2019 07:20.
Syriskt luftvärn lyser upp natthimlen i Damaskus natten till måndagen.
Bildtext Syriskt luftvärn lyser upp natthimlen i Damaskus natten till måndagen.
Bild: EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Under natten till måndagen genomförde Israel en intensiv attack mot iranska mål i Syrien genom flera vågor av kryssningsrobotar. Det uppgav statliga syriska medier. Det ovanliga är att den israeliska armén bekräftade attacken.

Invånare i Syriens huvudstad Damaskus uppger att de hörde dova smällar i nästan en timmes tid, medan luftvärnsrobotar lyste upp natthimlen.

Enligt statliga syriska medier sköt landets luftförsvar ned de flesta israeliska kryssningsmissilerna.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet riktades den israeliska attacken åtminstone mot området runt flygplatsen i Damaskus och missilerna ska ha riktats mot iranska och libanesiska Hizbollahs vapendepåer runt huvudstaden.

Det har hänt många gånger förr, men den här gången bekräftades attacken också av Israels armé.

"Vi har inlett ett anfall mot iranska Quds-mål på syriskt territorium. Vi varnar den syriska armén för att försöka skada israeliska styrkor eller israeliskt territorium", meddelade den israeliska armén efter att anfallet inletts.

Enligt Israel riktades alltså missilerna mot specialstyrkan Quds som ansvarar för det iranska revolutionsgardets insatser i utlandet.

Raket från syriskt territorium mot Golanhöjderna

Också mitt på söndag eftermiddag genomförde Israel lufträder mot vapendepåer strax söder om huvudstaden Damaskus. Det rapporterade bland annat Syriska människorättsobservatoriet igår.

Därefter avfyrades en raket från syriskt territorium mot de av Israel ockuperade Golanhöjderna.

Enligt israeliska Haaretz var det ingen luftvärnsmissil, utan en attackrobot avfyrad med avsikt. Av vilka styrkor i Syrien den avfyrades är en annan fråga.

Vy över Mount Hermon från Ben Tal den 20.1.2019.
Bildtext Vy över Mount Hermon från Ben Tal den 20.1.2019.
Bild: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Israeliska skidåkare på berget Hermon i Golanhöjderna kunde se missiler vid den syriska gränsen på söndagen. Nu på måndagen håller skidorten stängt.

Svår balansgång för Israel?

Både israeliska armékällor och premiärminister Benjamin Netanyahu har under de senaste dagarna varit betydligt öppnare gällande tillslagen i Syrien än tidigare.

Nyhetsbyrån AFP hänvisar till analytiker som menar att den här öppenheten kan vara ägnad att öka Netanyahus meriter inför parlamentsvalet i april.

Enligt exempelvis Amos Harel i Haaretz kämpar Israel framför allt mot två fenomen i Syrien: den iranska upprustningen och smugglingen av vapen till Hizbollah i Libanon.

Nu då Bashar al-Assad ser ut att ha vunnit inbördeskriget i Syrien med stöd av Ryssland, så är det viktigt för Israel att möjligast starkt signalera till Iran att Ryssland inte kan skydda iranierna från israeliska attacker.

Harel och en del andra israeliska analytiker varnar ändå för att balansgången för Israel kan bli svår. Man vill fortsätta anfalla Iran och Hizbollah i Syrien, men utan att hamna på direkt kollisionskurs med Ryssland.

Källor: AFP, Haaretz, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln