Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Medlemmar i Loviisan Sanomats Facebookgrupp vill ha bättre moderering: "Allt annat överskuggas av propaganda"

Från 2019
Ett öga med en spegling av Facebooks logo i irisen.
Bild: All Over Press / Christoph Hardt / Future Image / WENN.com

Speciellt invandring diskuteras ofta på ett känslolöst och osakligt sätt, säger Mari Lotila. Timo Raivio å sin sida har fått motta hat och hot via Messenger efter att ha skrivit i gruppen.

Sexualbrotten i Uleåborg och Helsingfors har satt fart på diskussionen om invandring i tidningen Loviisan Sanomats Facebookgrupp, rapporterade Yle Östnyland på måndagsmorgonen.

I många av diskussionstrådarna är tongångarna hårda och rasistiska.

Tidningens resurser räcker inte till för att moderera diskussionen dygnet runt, utan inlägg tas främst bort på basis av anmälningar från gruppens medlemmar.

Jag brukar alltid anmäla suspekta kommentarer som jag råkar på, till exempel kommentarer med osakligt språk eller direkt hatprat

― Mari Lotila

Mari Lotila representerar De Gröna i Lappträsks kommunfullmäktige, och är en aktiv medlem i gruppen.

Hon säger att hon brukar anmäla inlägg ibland, speciellt efter att hon fick veta att tidningen modererar kommentarer på basis av anmälningar.

– Jag brukar alltid anmäla suspekta kommentarer som jag råkar på, till exempel kommentarer med osakligt språk eller direkt hatprat, säger Lotila.

Lotila säger att hon förstår problematiken med resursbrist. Samtidigt konstaterar hon att andra grupper är mer effektiva eftersom de har moderatorer som håller koll.

– Jag önskar också att det tydligare skulle komma fram att tidningen vill att osakligheter anmäls och hur man kan göra det. Då ger man också lite ansvar för att städa i gruppen åt medlemmarna.

Nu diskuteras de här frågorna, utan att beakta att vi har egna asylsökande här. Hur upplever de det här?

― Mari Lotila

Mari Lotila säger att tongångarna i gruppen var ganska hätska då den första vågen asylsökande kom till Finland för något år sedan. Hon är väldigt ledsen att debattklimatet har återgått till hur det var då.

– Fastän gruppen egentligen borde handla om Lovisa så diskuteras de här frågorna nu ur ett riksperspektiv, utan att beakta att vi har egna asylsökande här. Hur upplever de det här? Frågorna behandlas på ett känslolöst och osakligt sätt.

Enligt Lotila handlar det inte om att man inte skulle få diskutera invandring, utan om hur saken diskuteras.

Nu lägger vissa personer hela tiden ut länkar till kvällspressen och Lotila är osäker på vem som har nytta av den hätska debatten.

– Många har röstat med fötterna. De har inte gått ur gruppen, utan slutat följa den. Gruppen är bra och man kan få information där, men nu överskuggas det av propaganda.

Loviisan Sanomat facebook-sida på mobil
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Mari Lotila har inga exakta tankar om vad man kan göra åt klimatet i gruppen.

Hon upprepar att hon förstår resursbristen, och tycker inte att chefredaktör Arto Henriksson ska behöva ha jour i gruppen 24/7. En person klarar inte av att hålla koll på allt.

– Det finns förstås företag som har moderatorer som hjälper till. Tidningen och KSF Media borde säkert diskutera saken. Alla osakligheter som frodas där gör inte gott åt företagets rykte.

"Svårt att få till stånd en vettig diskussion"

Timo Raivio bor vanligtvis i Frankrike men äger också en bostad i Lovisa där han tillbringar en del av året. Också han är en aktiv medlem i Loviisan Sanomats Facebookgrupp.

Enligt Raivio är gruppen inte den bästa om man vill diskutera ”riktiga frågor”. Han säger att man många gånger får svar som är lite elaka, och att många helst bara vill att lägger upp bilder av solnedgångar.

– Om man vill diskutera tyngre frågor så får man mycket kritik. Det gäller inte bara flyktingfrågan utan i allmänhet. Det är svårt att få till stånd en diskussion som gäller Lovisa och Finland i gruppen.

Ett elakt troll kommer ut ur datorns tangentbord
Bild: Alexander Granholm

Timo Raivio har sällan anmält kommentarer till moderatorerna. I stället har han valt att blockera enskilda användare så att han inte ser deras postningar.

Han påtalar ändå vad han anser vara ett större problem – då han någon gång har skrivit i gruppen har han fått privata meddelanden med hat och hot, av människor som inte bor i Lovisa eller är medlemmar där.

Jag tror att de har satt det i system och har någon grupp där inläggen delas och de säger till sina kompisar från andra orter att attackera skribenterna

― Timo Raivio

Någon gång har han också attackerats i kommentarerna till offentliga postningar på sin egen vägg. Ofta är postningarna inte ens kontroversiella, utan det kan handla om något så enkelt som ett fotografi på Raivios hund.

– Det finns inte så många rasister som bor i Lovisa, men jag tror att de har satt det i system och har någon grupp där inläggen delas och de säger till sina kompisar från andra orter att attackera skribenterna.

"Vågar inte ta tillräckligt mycket ställning"

Timo Raivio har inte polisanmält meddelandena och kommentarerna eftersom han tror att polisen i Östnyland inte skulle göra något åt saken. I stället har han valt att blockera personerna.

Vad tycker du att Loviisan Sanomat borde göra åt saken?

– De vågar inte ta ställning mot rasismen tillräckligt, utan säger att man får säga vad man tycker. Rasisterna är inte många i förhållande till antalet medlemmar men de är tillräckligt många för att föra låda i gruppen.

21.1.2019: Chefredaktör Arto Henriksson om den hätska debatten i Lovaris Facebookgrupp

20:14