Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsmakten får ny kommendör i sommar - Jarmo Lindberg strävar inte efter en ny period

Från 2019
Uppdaterad 21.01.2019 16:50.
Försvarsmaktens kommendör Jarmo Lindberg
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Försvarsmakten får en ny kommendör i sommar. Den nuvarande kommendören, general Jarmo Lindberg, meddelar att han övergår till reserven den 1 augusti 2019 i och med att hans ämbetsperiod upphör.

Lindberg berättade om sitt beslut då den 228:e Nationella försvarskursen inleddes i Helsingfors i dag.

Riksåklagarämbetet bad förra veckan Centralkriminalpolisen preliminärt utreda Lindbergs agerande i anslutning till repetitionsövningen i Lemmenjoki 2017.

På basis av utredningen bedömer riksåklagarämbetet om det finns anledning att inleda eller låta bli att inleda en förundersökning. Personer som deltog i övningen i Lemmenjoki misstänks ha blivit osakligt behandlade.

Lindberg säger att han aldrig tidigare har varit föremål för en utredning. Han anser att publiciteten kring Lemmenjoki-fallet kan vara bra för Försvarsmakten eftersom fallet visar att Försvarsmakten tar itu med frågor av det här slaget.

Åtal mot två officerare

Riksåklagarämbetet har med anledningen av övningen åtalat flygvapnets kommendör Sampo Eskelinen för tjänsteförbrytelse och den tidigare kommendören för Karelens flygflottilj Markus Päiviö för missbruk av förmansposition och ärekränkning.

Enligt åklagaren har Eskelinen försummat att se till att en förundersökning omedelbart inleds i de brott Markus Päiviö misstänks för.

Päiviö misstänks för att ha behandlat sina underordnade osakligt i samband med övningen.

Diskussion om artikeln