Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagens tidigare talman Maria Lohela hoppar över till Hjallis Harkimos rörelse – Lovar rösta mot vårdreformen

Från 2019
Uppdaterad 22.01.2019 07:50.
Maria Lohela i talmansstolen.
Bild: Lehtikuva

Riksdagens tidigare talman, riksdagsledamoten Maria Lohela (Blå) hoppar över till Hjallis Harkimos Liike Nyt-rörelse. Det innebär att vårdreformen nu stöds av en ytterst knapp majoritet i riksdagen.

Vid en presskonferens på måndagen berättade riksdagens tidigare talman Maria Lohela (Blå) att hon ansluter sig till Liike Nyt-rörelsens riksdagsgrupp.

- Liike Nyt-rörelsen är intressant eftersom den ger folket möjlighet att påverka mellan valen, sa Lohela.

Lohela meddelade ändå att hon inte tänker ställa upp i vare sig riksdags- eller EU-valet. Däremot tänker hon rösta mot regeringens vård- och landskapsreform om riksdagen hinner rösta om den.

- Efter att jag följt den långa och tröga processen med reformen tror jag inte längre att den strävar efter det som är bäst för finländarna utan snarare efter det som är bäst för marknadskrafterna och förvaltningen, sa Lohela.

Enligt Lohela har människornas behov kommit i kläm mellan Samlingspartiets marknadsiver och Centerns landskapsreform.

Vårdreformen hänger nu på en skör tråd

Lohelas avhopp innebär att vård- och landskapsreformen nu stöds av en ytterst knapp majoritet i riksdagen.

Regeringspartierna har nu 103 av 200 ledamöter i riksdagen. Två av Samlingspartiets ledamöter, Elina Lepomäki och Susanna Koski, har tidigare meddelat att de tänker rösta mot reformen. Riksdagens talman röstar inte.

Det betyder att 99 riksdagsledamöter troligen röstar mot reformen, medan 100 skulle rösta för. Om ytterligare en ledamot från ett regeringsparti byter fot faller alltså reformen.

Riksdagen får rösta om vård- och landskapsreformen om riksdagens utskott hinner behandla lagpaketen innan riksdagen tar valpaus i mitten av mars, eller om riksdagens talmanskonferens besluter att riksdagen undantagsvis ska sitta längre än så.

Blå framtids ordförande Sampo Terho beklagar Lohelas avhopp på Twitter. Han konstaterar att hon har ruvat på sitt beslut om vårdreformen för sig själv.

Terho konstaterar också att Lohelas avhopp inte påverkar några val eftersom hon redan tidigare meddelat att hon drar sig tillbaka från politiken. Han skriver att Blå framtid nu fortsätter helt enligt planerna och tackar för det arbete Lohela utfört som talman.

Liike Nyt-rörelsen vill ha över 100 kandidater i riksdagsvalet

Liike Nyt-rörelsen presenterade på måndagen ett tiotal nya kandidater i riksdagsvalet, målet är att få ihop över hundra kandidater.

Rörelsen är inget parti. Man säger sig vilja förnya politiken och ge medborgarna större möjligheter att påverka bland annat genom omröstningar på webben.

En del kandidater presenterades redan tidigare i januari.

Diskussion om artikeln