Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Verkligheten har kommit ikapp hajpade Jesse Puljujärvi – ”Blir inte den superstjärna vi hade trott”

Från 2019
Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers
Bildtext Jesse Puljujärvis genombrott låter vänta på sig.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Är Jesse Puljujärvi en förlorad stortalang? Redan som 20-åring. Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi medger i Yle Sportens podd att de börjar bli småskeptiska till den förre JVM-hjältens framtidsutsikter.

Jesse Puljujärvis karriärkurva har inte precis utvecklats som finländska ishockeyvänner hade trott och hoppats.

– Nu är jag sura gubben, men jag tvivlar på att Puljujärvi någonsin blir en superstjärna i NHL. Det känns som att han inte är riktigt tillräckligt snabb i vändningarna för den ishockey som spelas i NHL nuförtiden, säger Vuojärvi.

Avsnitt 42: Jesses dilemma, Rogers arv och de finska damernas konståkningsförhoppningar

40:23

Inför NHL-draften 2016 tippades Puljujärvi gå som trea efter Auston Matthews och Patrik Laine.

– Columbus GM Jarmo Kekäläinen blev inte populär i Finland då han plockade Pierre-Luc Dubois framför Puljujärvi. Nu med facit på hand är valet en fjäder i hatten för Kekäläinen. Dubois är Columbus förste center, medan Puljujärvis läge ju är mindre muntert, säger Vuojärvi.

JVM-succén en dimridå?

Antti Koivukangas konstaterar att hans bild av Puljujärvi har präglats av hans fantastiska poängproduktion i JVM. Men han har allt mer reviderat sin åsikt.

– Mer och mer börjar jag vara av den åsikten att 9+15 var en produkt av den omgivning han befann sig i. Han var tredje killen i kedjan även om han framstod som den stora stjärnan.

Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho och Patrik Laine lyfter JVM-bucklan 2016.
Bildtext Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho och Patrik Laine var motståndarnas mardröm under JVM 2016.
Bild: All Over Press / Pasi Murto

Ett miljöombyte kunde göra gott för Puljujärvi, men Vuojärvi påminner om att Edmontons ledning gjort flera usla spelaraffärer de senaste åren och är därför kanske motvillig att släppa ifrån sig en potentiellt oslipad diamant.

– Men Puljujärvi hör naturligtvis hemma i NHL. Nu gäller det för honom att gräva djupt och slipa på sina svagheter. Ett klubbyte skulle vara välkommet men med Edmontons transferhistoria i färskt minne så tror jag inte att det blir av.

Vanskligt att rösta på årets idrottare

Iivo Niskanen valdes till årets idrottare i Finland under Idrottsgalan i torsdags. Ett okontroversiellt val men omröstningen och dess resultat har i övrigt väckt en del diskussion. Som vanligt.

Röster har höjts för att Mikko Rantanens fenomenala år i NHL borde ha värdesatts högre. Liksom Teemu Pukkis och golfaren Mikko Korhonens takter år 2018.

– Termen ”årets idrottare” är lätt att tolka på olika sätt. Man kunde också kalla det för ”årets prestation” eller ”årets formtoppning” och få väldigt olika vinnare. Mikko Rantanen och Teemu Pukki gör onekligen fantastiska säsonger. Men jag lade min röst på Iivo Niskanen, säger Koivukangas.

Iivo Niskanen jublar på idrottsgalan
Bildtext Iivo Niskanen hyllades under Idrottsgalan.
Bild: Lehtikuva

– Fotbollsspelare tycker jag att är extremt svåra att placera i omröstningen. Teemu Pukki öser in mål, men han håller till i världens kanske sjätte bästa liga. Det finns många som är bättre än han men konkurrensen är samtidigt stenhård, säger Vuojärvi.

Podden behandlar den här veckan också Roger Federers framtid efter den överraskande förlusten i Australian Open, det instundande Europamästerskapet i konståkning, favoritpizzor och andra poddar som är värda att lyssna på.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Vissa vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Diskussion om artikeln