Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HUS slutade använda misstänkt bröstimplantat i höstas - åtta kvinnor i Finland har insjuknat i lymfom

Från 2019
Silikonimplantat.
Bildtext Silikonimplantat.
Bild: Antti Eintola / Yle

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, har i höstas slutat använda de texturerade bröstimplantat som nyligen har kopplats ihop med förhöjd cancerrisk. I Finland har åtta kvinnor med inopererade implantat konstaterats ha det som HUS kallar bröstimplantatlymfom.

HUS och andra sjukvårdsdistrikt i Finland ändrade sin praxis efter uppgifter om att 650 kvinnor i världen och åtta kvinnor i Finland med implantatet insjuknat i den sällsynta tumören, BIA-ALCL. Före det har man använt texturerade silikonimplantat i 30 år både inom offentliga och privata sektorn.

Enligt HUS har sjukdomen hos de flesta patienter observerats i ett tidigt skede och implantatet och implantatkapseln har opererats bort framgångsrikt. En del av de insjuknade patienterna har vårdats med cancermediciner och/eller strålbehandling, skriver HUS.

- Det finns tillsvidare begränsat med uppföljningsdata efter behandling av ”bröstimplantatlymfom”, men utifrån nuvarande kunskap är totalprognosen god, skriver HUS.

Enligt HUS saknas det exakta uppgifter om sjukdomens förekomst och hur vad som orsakar den.

Vid sjukvårdsdistriktet råder man patienter med symptom som svullnad, förtjockningar eller hudförändringar i bröstet med implantat att uppsöka läkare för kontroll. Typiska symptom är vätska som samlas kring implantatet, vilket leder till svullnad, och/eller förtjockning i kapseln runt implantatet. En del patienter har lidit rodnad eller irritation i bröstets hud.

HUS uppmanar patienter utan symptom till lugn.

- Om bröstet är symptomfritt finns ingen orsak till oro. Patienter utan symptom behöver inte regelbundna kontroller (övriga än bröstcancerkontroller) och implantaten behöver inte opereras bort för säkerhets skull, säger Tiina Jahkola överläkare vid avdelningen för plastikkirurgi vid HUS.

Diskussion om artikeln