Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Toppmöte i Davos – en tillflykt för politiker och eliten eller en chans att förbättra världen?

Från 2019
Uppdaterad 22.01.2019 07:22.
Christine Lagarde, Elton John, Shah Rukh Khan, Cate Blanchett
Bildtext I Davos möts både den politiska eliten och andra makthavare. Bilden är från mötet i Davos 2018.
Bild: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Mötet i Davos går av stapeln den 22-25 januari. Bland annat utrikesminister Timo Soini deltar. Donald Trump, Emmanuel Macron och Theresa May stannar hemma.

World Economic Forum (WEF) är mest känt för den årliga konferensen i Davos, Schweiz. Mötet samlar inflytelserika företagsledare, internationella politiska ledare och andra, för att diskutera de viktigaste internationella frågorna.

Eller så vill de åtminstone att det ska vara.

Årlig kritik

Davosmötet och WEF får årligen kritik för att vara en elitistisk sammankomst och bara en tillflyktsort för politiker där de kan främja sina egna agendor genom att mingla med eliten inom företagsvärlden.

En av kritikerna är hjälporganisationen Oxfam som i år meddelar i sin ojämlikhetsrapport att antalet miljardärer nästan fördubblats sedan finanskrisen.

Enligt Oxfam skulle man kunna erbjuda världens 262 miljoner barn som inte går i skola en utbildning om världens rikaste, en procent av jordens befolkning, skulle betala 0,5 procent mera i skatt.

Målet med rapporten är, enligt Oxfam, att få politiker att också tala om ojämlikheterna i världen.

Men stämmer det verkligen? Enligt WEF har mötet hjälpt världen och trots kritiken finns det de som menar att mötet verkligen för med sig positiva förändringar.

Försvar för mötet

Risto E.J. Penttilä är verkställande direktör för Nordic West Office och har tidigare suttit med i WEF:s styrelse. Han försvarar mötet.

– Det ger politiska ledare en chans att bredda sin världsbild och framför allt uppdatera sin kunskap om vad som händer just nu inom ekonomi och politik runtom i världen.

Risto E. J. Penttilä
Bildtext Enligt Risto E.J. Penttilä är mötet bra för världen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Enligt Penttilä har det alltid funnits kritik mot både WEF och mötet i Davos.

– Nu när globalisering är i motvind har kritiken blivit hårdare. Samtidigt har det alltid varit en del av Davos och säkert något som kommer att vara en del av det i framtiden också.

Penttilä är nöjd över att stora ledare valt att inte delta i år. Enligt honom betyder det att mötet får en chans att igen handla om business.

– Det är den ursprungliga idéen bakom konferensen. Så det är verkligen inte dåligt att det inte bara är politiker som deltar. Tyvärr betyder det också att medierna inte ger mötet lika mycket uppmärksamhet.

Världsledare stannar hemma

En som lyssnat på kritiken är Frankrikes president Emmanuel Macron som inte deltar på grund av att det kunde leda till irritation bland väljare om han minglar med eliten i alperna istället för att ta hand hemlandet.

Nu när globalisering är i motvind har kritiken blivit hårdare.

― Risto E.J. Penttilä

Storbritanniens premiärminister Theresa May är en annan som valt att stanna hemma. Också USA:s president Donald Trump har i år valt att inte delta.

World Economic Forum 2018 i Davos
Bildtext Toppmötet har årligen starka säkerhetskrav
Bild: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

På agendan för i år är globalisering något som WEF själva kallar Globalization 4.0.

Klaus Schwab, grundare av WEF sade under en presskonferens att : "Vi måste också se efter förlorarna, de som lämnades bakom när globaliseringen gick framåt. Vi måste definiera ett nytt tillvägagångssätt för globaliseringen, ett som inkluderar alla.

Finland deltar också

Från Finland deltar bland annat utrikesminister Timo Soini och Alexander Stubb som är vicepresident för Europeiska investeringsbanken.

Angela Merkel, Tysklands Förbundskansler deltar också i mötet. Andra som deltar är Brasiliens nya president Jair Bolsonaro, Japans premiärminister Shinzo Abe, Italiens premiärminister Giuseppe Conte och många fler.