Utländska researrangörer söker alternativ till Lappland – nu ska Hangö och Raseborg produktifiera sig bättre
Utlänningar ser på Finland som ett vinterland. Ändå har Hangö och Raseborg marknadsfört sig som sommarresmål. Det ska det nu bli ändring på.
- Sommarens utbud är redan bra men resten av året måste vi satsa på. Det finns kapacitet här på vintern också, vi måste bara få fler produkter till vinterhalvåret, säger turistchefen i Raseborg, Ville Vuorelma.
Han stod tillsammans med sin kollega i Hangö, Jon Lindström, på resemässan förra veckan för att sprida kunskapen om vad regionen har att erbjuda turister.
De första dagarna av mässan nätverkade de båda turistcheferna med professionella aktörer i branschen; researrangörer, bloggare och medier. Alla är potentiella samarbetspartner.
- Resemässan är en väldigt bra plattform för nätverkande och nu återstår det att kavla upp ärmarna och skriva e-post så fingrarna glöder, säger Jon Lindström.
Unika vinterresmål sökes
Det som blev klart är att researrangörerna letar efter alternativ till Lappland.
I utländska turisters ögon är Finland ett vinterland och nu behövs nya resmål som ligger nära Helsingfors men som erbjuder något annat än det som finns i huvudstaden och Lappland.
Jon Lindström skulle gärna se att utbudet av service året om växte. Då skulle det vara lättare att sy ihop och paketera upplevelseprodukter för inhemska och utländska turister.
Men han poängterar att redan nu kan Hangö och Raseborg erbjuda fina badhotell, herrgårdar, bruksmiljöer samt designbutiker och restauranger året om.
Ville Vuorelma lyfter fram projektet Welcome som utvecklingsbolaget Novago håller i trådarna för. Projektet går ut på att utveckla småföretag inom turistbranschen i Västnyland, skapa nya produkter och sedan hitta rätt målgrupp för produkterna.
Vuorelma nämner tysktalande Europa som av Västnylands största utländska marknader. Där är man ganska konservativ när det kommer till turism och många köper resepaket via researrangörer, berättar han.
Upplevelser ska kunna köpas på nätet
Oberoende om man tar hjälp av en resebyrå eller bokar sin resa själv måste informationen vara tillgänglig och lätt att hitta. Dessutom ska utbudet av upplevelser kunna köpas på nätet.
- Digitaliseringen av tjänster är en väsentlig sak för turismen i hela landet, säger Vuorelma.
Även här samarbetar Hangö och Raseborg. Städerna jobbar med en gemensam nätbutik där man kan köpa turistprodukter.
Hangö och Raseborg samarbetar också med större organisationer i branschen så som Visit Finland och Helsinki West. Det här för att kommungränser är rätt så irrelevant för den enskilda turisten.
- Ensamma är vi ganska små i världen men som större område kan vi nå ut till större målgrupper, säger Ville Vuorelma.
Artiklen baserar sig på intervjuer av Tiina Grönroos.
