Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fågelvänner vill locka storkar att häcka i Östnyland med konstgjorda bon: ”Om jag var en stork skulle jag trivas bra här”

Från 2019
Uppdaterad 18.06.2019 16:07.
Nybyggt storkbo.
Bildtext Bopelaren är cirka tio meter hög.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Fyra konstgjorda bon finns snart på plats i Östnyland för pionjärsinnade storkpar. Lediga boningar står att finna i Sannäs, Pirlax, Strömsberg och på Labby gård.

Stolpen är tio meter hög och smått majestätisk. Högst uppe ståtar det nybyggda storkboet. Fågelkännaren Kimmo Kajaste slår till med följande bostadsreklam för unga storkpar:

- Kom hit, här har du det bra. Du trivs också bra i Finland om du inte har förstått det förut.

Hittills har bara ett par vit stork häckat i vårt land, det skedde 2015 i Egentliga Finland. Trots det är fågelvänner i Borgå nu väldigt optimistiska.

Nybyggt storkbo.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Det är bara fråga om vilket år det blir som den vita storken bosätter sig här, nu väntar vi bara, säger Kimmo Kajaste. Den är på kommande.

Under de senaste åren har det gjorts en hel del storkiakttagelser i Östnyland. På andra sidan Finska viken häckar tusentals par.

Vitstorkspar
Bildtext Vit stork. Arkivbild.
Bild: David Castor

Vit stork, Ciconia ciconia, är en rätt stor fågel med en längd på upp till 110 cm och ett vingspann på cirka två meter.

De flesta vita storkar lever i livslånga parförhållanden och kan bli över 30 år gamla. Vintertid njuter storken av den tropiska värmen i bland annat Afrika.

Storkbo entusiaster.
Bildtext Storkentusiasterna Juha Tuomaala, Kimmo Kajaste och Magnus Nylander.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- I april-maj månad är chansen stor att de kommer över hit förda av varma sydliga vindar och bekantar sig med nejden, då borde vi kunna se dem här kring det vackra kulturlandskapet på gården.

Det nybyggda boet på cirka en kvadratmeter är redan utrustad med en krans av ris från lövträd.

Ett bo kan väga 400 kilo

- Om jag var en stork skulle jag trivas bra här och klara mig mycket väl, säger Kimmo Kajaste. Fåglarna bygger sedan vidare på boet varje år. Ett bo kan till slut väga över 400 kilo.

Han har tillsammans med ornitolog Juha Tuomaala från Borgånejdens fågelförening och Borgå elnäts vd Magnus Nylander letat efter lämpliga boplatser.

Gammal gårdsbyggnad i vinterskrud.
Bildtext Labby gård har odlat ekologiskt i tiotals år.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det är Borgå elnät som har donerat stolpar och material samt låtit resa de nya storkbona. Försök har tidigare också gjorts på andra orter i Nyland, bland annat i Kouvola och Riihimäki.

- För vår del har det varit både roligt och fint att få vara med och sätta grenar och kvistar på stolparna istället för att som vanligtvis röja och putsa dem, säger Magnus Nylander.

Hela storkprojektet har avancerat snabbt. Idén kläcktes i februari i fjol. På hösten hittades lämpliga samarbetspartners och markägare och nu är det bara att se fram emot en spännande häckningstid.

Kor ute på vinteräng.
Bildtext Labbykor på rymmen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln