Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Wada beslutar i dag om Ryssland ska stängas ut från antidopingarbetet på nytt

Från 2019
Craig Reedie på Wadas konferens i Lausanne, 2016.
Bildtext Wadas president Craig Reedie välkomnar utvecklingen i Ryssland
Bild: All Over Press

Internationella antidopningsbyrån Wadas styrelse ska i dag ta ställning till om Ryssland verkligen uppfyller de krav som ställdes då den ryska antidopningsbyrån Rusada i höstas släpptes in i det internationella antidopningsarbetet på nytt.

Wadas styrelse beslutade i september att häva avstängningen, beslutet öppnar vägen för Ryssland att återvända till den internationella idrotten fullt ut.

Samtidigt som Ryssland släpptes in ställde Wada en rad krav på Rusada, bland annat ska material från tiden för den stora dopningskandalen lämnas över.

Fick material

Mötet hålls efter att Wada slutligen fick tillgång till material från det ryska laboratoriet, som ligger i centrum för den stora dopningskandalen i Ryssland.

Wada fick i slutet av förra veckan ladda ned information från laboratoriets servrar.

Egentligen borde Wadas forskare ha fått materialet redan före nyår, men ryska myndigheter uppgav då att det fanns problem med certifieringen av Wada-gruppens utrustning.

Då höjdes krav, bland annat från aktiva idrottare, på att Ryssland omedelbart skulle stängas av på nytt. Enligt ett uttalande från kommittén var det här ett klart bevis på att Ryssland inte uppfyller Wadas krav.

Men Wadas ledning har varit ovilliga att ta det beslutet. Inom Wada befarar man att en ny avstängning skulle leda till att de framsteg som gjorts i Ryssland går förlorade.

Rysk maktkamp

Den kanadensiska advokaten Richard McLaren som stod bakom rapporten som avslöjade det statsstyrda dopningprogrammet i Ryssland, säger att det är svårt att förstå varför Ryssland lämnar över materialet nu, men vägrade göra det i december.

- Jag tror inte att det hade något att göra med Wada utan att det var fråga om en maktkamp i Ryssland.

- Maktkampen avgjordes under julen och de är nu redo att överlämna informationen, sade McLaren till den tyska tv-kanalen ARD.

Enligt McLaren var det sannolikt så att de ryska utredarna till en början inte ville lämna över den information som det ryska idrottsministeriet hade utlovat.

Massivt material

Materialet som Wada fick ta del av i slutet av förra veckan är massivt. I materialet ingår bland annat 9000 suspekta dopningsprover.

- Det här är ett stort genombrott för den rena idrotten, sade Wadas president Craig Reedie enligt ett pressmeddelande.

Reedie skriver att överlämnandet av materialet är den första fasen av tre i processen att säkra att Ryssland följer Wadas krav.

Det kommer att ta månader för Wada att gå igenom materialet och säkra att uppgifterna är korrekta. Informationen ska även jämföras med dopningsprover som fortfarande finns lagrade i Ryssland. Proverna ska lämnas över till Wadas forskare senast den 30 juni.

Diskussion om artikeln