Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny nordkoreansk kärnvapenmissilbas identifierad - borde inte egentligen existera

Från 2019
Uppdaterad 22.01.2019 06:25.
En odaterad bild från Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA på fyra ballistiska robotar som avfyras på ett okänt ställe.
Bild: EPA-EFE/KCNA

En amerikansk tankesmedja har identifierat en nordkoreansk missilbas med kapacitet att koordinera och utföra både konventionella och kärnvapenbestyckade attacker.

Rapporten uppger att den hittils okända missilbasen, kallad Sino-ri, passar väl in den kärnvapenstrategi som Nordkorea antas ha.

Basen ligger 212 kilometer norr om den demilitariserade zonen, och spelar en betydande roll i utvecklingen av långdistansrobotar med kapacitet att slå mot Sydkorea, Japan och exempelvis Guam i västra Stilla Havet, enligt rapporten.

Upptäckten kommer i kölvattnet av att USA:s president Donald Trump i fredags meddelade att han "ser fram emot" ett nytt toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong Un för att diskutera kärnvapenavveckling.

Tankesmedjan Center for Strategic and International Studies (CSIS) rapporterade redan i november förra året att man identifierat 13 av totalt 20 förmodade missilbaser som Nordkorea officiellt inte medgett existerar.

Enligt en av rapportens författare, Victor Cha, kommer nordkoreanerna inte att inkludera de här orapporterade baserna i några avvecklingsförhandlingar, utan spelar ett medvetet spel där man fortfarande kommer att ha kärnvapenkapacitet även efter att man skrotat sina officiella missilbaser.

Diskussion om artikeln