Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rysare då Jerringpriset delades ut – Öberg vann med minimal marginal: ”Det är helt sjukt”

Från 2019
Hanna Öberg med Jerringpriset
Bildtext Hanna Öberg vann Jerringpriset.
Bild: Patrik C Österberg / IBL Bildbyrå

Det skiljde bara 0,48 procentenheter mellan ettan och tvåan då Jerringpriset delades ut på den svenska idrottsgalan på måndagskvällen. Skidskytten Hanna Öberg röstades fram som vinnare till priset för årets bästa svenska idrottsprestation.

2018 var på alla sätt Hanna Öbergs år. Hon skrällde stort i OS då hon åkte hem guldet i damernas distanstävling och stod sedan för en stark ankaretapp i stafetten och förde Sverige till ett överraskande silver.

I december belönades hon med det svenska Bragdguldet för sina insatser i OS och på måndagskvällen fick hon ytterligare ett tungt pris. Öberg röstades fram av det svenska folket till Jerringpriset.

– Att svenska folket har röstat fram mig, det är helt sjukt. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är nog mer nervös för det här än att stå och skjuta om ett OS-guld, sade Öberg i sitt tacktal i samband med den svenska idrottsgalan.

Hanna Öberg med Jerringpriset
Bildtext Hanna Öberg.
Bild: Patrik C Österberg / IBL Bildbyrå

”En av de jämnaste omröstningarna någonsin”

Segerkampen i Jerringpriset blev en riktig rysare. Till slut stod det mellan Öberg och orienteraren Tove Alexandersson och endast 2315 röster eller 0,48 procentenheter skiljde till skidskyttens fördel rapporterar Sportbladet.

– Tove ledde ända fram mot slutet, då gick Hanna förbi. Det här var en av de jämnaste omröstningarna någonsin, säger Radiosportens chef Markus Boger till Sportbladet.

Öberg stod därmed för en dubbel. Hon blev den trettonde idrottaren genom tiderna att vinna de två stora priserna Bragdguldet och Jerringpriset under samma år.

Hanna Öberg vann OS-guld i Pyeongchang.
Bildtext Öberg vann OS-guld i Pyeongchang.
Bild: All Over Press

Sjöström årets kvinnliga idrottare – två priser till Duplantis

Simmaren Sarah Sjöström fick för fjärde året i rad ta emot priset för årets kvinnliga idrottare. Vid sommarens EM blev Sjöström den första svenska simmaren att ta fyra individuella guldmedaljer i ett och samma mästerskap.

– Det är häftigt bara att vara nominerad, sade Sjöström då hon tog emot sitt pris.

Stavhopparen Armand Duplantis hade också ett fantastiskt år. Först vann han JVM-guld i Tammerfors och följde sedan upp det med att bli Europamästare i Berlin.

I EM-finalen hoppade ”Mondo” hela 605 då han vann guldet. För det belönades han med priset för årets manlige idrottare samt årets prestation.

Samtliga pristagare vid idrottsgalan:

Radiosportens Jerringpris: Hanna Öberg, skidskytte

Årets manlige idrottare: Armand Duplantis, friidrott

Årets kvinnliga idrottare: Sarah Sjöström, simning

Årets prestation: Armand Duplantis, friidrott

Årets ledare: Janne Andersson, fotboll

Årets nykomling: Elias Pettersson, ishockey

Årets lag: Herrstafettlaget i skidskytte

Hederspris: Pernilla Wiberg, alpint

Sportspegelpriset: Amanda Zahui, basket

Diskussion om artikeln