Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sanna Marin vikarierar för Antti Rinne fram till slutet av februari - "Antti är fortfarande vår statsministerkandidat"

Från 2019
Uppdaterad 22.01.2019 17:08.
Sanna Marin
Bildtext Sanna Marin bor i Tammerfors och är utbildad förvaltningsmagister.
Bild: Lehtikuva

Socialdemokraternas partiledning har kommit fram till att partiets viceordförande Sanna Marin tar över under Antti Rinnes sjukledighet. Som Svenska Yle berättade igår är Rinne sjukskriven till slutet av februari. Marin kommer att ersätta Rinne på tillställningar där Rinne skulle ha deltagit.

Sanna Marin är partiets första vice ordförande. Partiets andra vice ordförande Maarit Feldt-Ranta och tredje vice ordförande Ville Skinnari kommer också att ersätta Rinne i vissa fall.

Sirpa Paatero, ordförande för Socialdemokraternas partifullmäktige, kommer också vid behov att hoppa in.

Partiledningen satt och delade upp tillställningar och ansvar under sitt möte på tisdag morgon.

Svår situation

Situationen är svår för Socialdemokraterna. Partiet leder fortfarande i opinionsmätningar, men Samlingspartiet följer hack i häl.

Vilka konsekvenser det får att partiets galjonsfigur saknas i minst en och en halv månad återstår att se.

Arbetet med kampanjen fortsätter som planerat och jag hoppas att det är sakfrågorna som får mest uppmärksamhet

Sanna Marin

SDP:s valkampanj startar på lördag, så tajmningen är minst sagt olycklig.

Åtminstone på ytan var det ändå en mycket samlad och vältalig partiledning som mötte några journalister efter mötet på tisdag morgon.

- Jag tror att vi kommer att presentera ett otroligt fint program. Det har vi jobbat mycket på. Jag har full tillit till att Antti blir frisk och kommer tillbaka i slutet av februari, säger partisekreterare Antton Rönnholm.

Litar på att Rinne återvänder till sin post

Vad som händer om Rinne inte återvänder i slutet av februari kommenterar varken Rönnholm eller Marin, eftersom allt enligt dem tyder på att han är på väg tillbaka till sin post efter sjukskrivningen.

Antti är fortfarande vår statsministerkandidat. Det här är inte mer dramatiskt än att Antti rent mänskligt haft stor otur

Sanna Marin

På frågan om Marin skulle vara beredd att ställa upp som partiledare om Rinne inte kommer tillbaka svarar Marin att hon inte ens funderar i de banorna i nuläget.

- Jag fokuserar helt på att Antti ska bli frisk och få den bästa möjliga vården och återvänder med nya krafter. Antti är fortfarande vår statsministerkandidat. Det här är inte mer dramatiskt än att Antti rent mänskligt haft stor otur.

Marin medger ändå att situationen inte är lätt för partiet.

- Förstås är det här en svår situation för partiet. Men arbetet med kampanjen fortsätter som planerat och jag hoppas att det är sakfrågorna som får mest uppmärksamhet.

Diskussion om artikeln