5 skäl att älska vår klimatvänliga knöl
Minns du potatisen som en gummiboll från skolan? Tycker du den är tråkig? Äter du hellre pasta eller ris?
Nu är det dags att glömma förlegade fördomar och igen välkomna den nordiska matkulturens grundpelare i köket.
Det är en kvarleva från när potatisen var jordig och smutsig
Strömsökocken Anders Samuelsson levererar enkla tips på hur den för vår matkultur så fundamentala knölen kan användas smart och mångsidigt.
– Många väljer pasta och ris i tron att de är enklare råvaror, men potatisen är egentligen minst lika lätt att tillaga och betydligt mångsidigare.
Ökad miljömedvetenhet kan ge potatisen lyft
Faktum är ändå att potatiskonsumtionen i Finland har rasat.
Under 1950-talet åt finländarna ungefär 150 kg potatis om året. I dag är motsvarande siffra bara en tredjedel, under 50 kilogram per person
Unga kvinnor, skärp er
Men i tider av ökad miljömedvetenhet får potatisen revansch. Den är lokal, till skillnad från riset som reser långa vägar innan det når våra tallrikar.
– Potatisen är inhemsk och ofta närproducerad, jämfört med ris som kommer från Asien, säger Samuelsson.
Behåll skalet!
Skalar du din potatis? Sluta omedelbart med det, är Anders Samuelssons budskap. Kanske avlägsnar vi det främst av gammal vana.
– Det är en kvarleva från när potatisen var jordig och smutsig i butiken, men i dag är nästan all potatis tvättad.
Krispighet, syra och smak är bara några orsaker till varför Strömsökocken tycker skalet ska behållas.
– Dessutom ligger mycket av näringen strax under skalet.
Fem skäl att äta potatis
- Billig – ett kilo potatis kostar under en euro.
- Inhemsk – stöder den lokala ekonomin och det inhemska jordbruket.
- Miljövänlig – Potatisen är inhemsk och ofta närodlad, medan en stor del av riset importeras från Indien och Kina. Potatis behöver mindre vatten än ris. För ett kilogram potatis krävs 250 liter vatten, medan det för ett kilo ris går åt över 3000 liter.
- Näringsrik – Potatisen ser kanske trist ut, men innehåller flera viktiga näringsämnen. Den är rik på kalium (mera än i banan), en del B-vitaminer och fiber. Dessutom är potatisen full av C-vitamin.
- Mångsidig – Potatisen är kökets tiokampare: Kokt, stekt, mosad, ugnsbakad, friterad, plättar, soppa, skivad, liten, stor.
Trolleri med kolhydrater
På grund av olika dieter under 2000-talet har potatisen råkat i skottgluggen.
Ett exempel är Low Carb High Fat, eller LCHF, i vilken man undviker så kallade snabba kolhydrater som får blodsockret att skjuta i höjden.
Anders Samuelsson bjuder på ett dietvänligt tips. En potatis som svalnar genomgår en process där stärkelsen förvandlas till så kallad resistent stärkelse som inte påverkar blodsockret på samma sätt.
– Det betyder att en potatis som kallnat innehåller mera långsamma kolhydrater än en varm potatis. Du hålls mätt längre.
Satsa på rätt sort och höj smakupplevelsen
I Finland odlas tiotals sorter potatis. Förutom klassikerna Melody som går att förvara länge och till exempel Timo som blir fort färdig finns det ett brett spektrum.
Samuelsson uppmanar att successivt bygga upp det egna sortimentet.
– Utmana dig själv och hugg inte tag i första potatispåsen du ser i grönsaksavdelningen.
Ett tips är att hitta en fast och mjölig sort som du gillar och vet att fungerar till just de maträtter du lagar.
Anders 3 potatistrick
Njut av en krämig potatis carbonara
Samuelssons potatisbravur är en version på den klassiska italienska pastarätten Carbonara.
I hans version svarvas potatisen till en sådan form att den liknar pasta. Det friterade potatisskalet ersätter baconet.
Och smaken då? Minst lika god som den traditionella pastarätten, intygar kocken. Du hittar receptet här.
Läs också
-
-
Potatis - roten till det goda
24.3.2016
Relaterat till programmet
-
-
Måla stort och förnya ett helt rum
31.1.2019
Diskussion om artikeln