Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

5 skäl att älska vår klimatvänliga knöl

Från 2019
Uppdaterad 07.05.2021 09:41.
Potatis på bord
Bildtext Stort urval. I Finland finns över 60 registrerade potatissorter.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Minns du potatisen som en gummiboll från skolan? Tycker du den är tråkig? Äter du hellre pasta eller ris?

Nu är det dags att glömma förlegade fördomar och igen välkomna den nordiska matkulturens grundpelare i köket.

Det är en kvarleva från när potatisen var jordig och smutsig

Strömsökocken Anders Samuelsson levererar enkla tips på hur den för vår matkultur så fundamentala knölen kan användas smart och mångsidigt.

En man i skägg och blå kragskjorta ler mot kameran.
Bildtext Mästerkocken från Umeå inleder sin andra säsong i Strömsö.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

– Många väljer pasta och ris i tron att de är enklare råvaror, men potatisen är egentligen minst lika lätt att tillaga och betydligt mångsidigare.

Ökad miljömedvetenhet kan ge potatisen lyft

Faktum är ändå att potatiskonsumtionen i Finland har rasat.

Under 1950-talet åt finländarna ungefär 150 kg potatis om året. I dag är motsvarande siffra bara en tredjedel, under 50 kilogram per person

Unga kvinnor, skärp er

Men i tider av ökad miljömedvetenhet får potatisen revansch. Den är lokal, till skillnad från riset som reser långa vägar innan det når våra tallrikar.

– Potatisen är inhemsk och ofta närproducerad, jämfört med ris som kommer från Asien, säger Samuelsson.

Behåll skalet!

Skalar du din potatis? Sluta omedelbart med det, är Anders Samuelssons budskap. Kanske avlägsnar vi det främst av gammal vana.

– Det är en kvarleva från när potatisen var jordig och smutsig i butiken, men i dag är nästan all potatis tvättad.

En portion saltkokta potatisar-patatas arugadas
Bildtext Papas Arrugadas: koka 300 gram små potatisar i 2 dl grovt havssalt. Potatisen får en glittrande yta. Avnjut med en mojosås och kall lager.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Krispighet, syra och smak är bara några orsaker till varför Strömsökocken tycker skalet ska behållas.

– Dessutom ligger mycket av näringen strax under skalet.

Fem skäl att äta potatis

  1. Billig – ett kilo potatis kostar under en euro.
  2. Inhemsk – stöder den lokala ekonomin och det inhemska jordbruket.
  3. Miljövänlig – Potatisen är inhemsk och ofta närodlad, medan en stor del av riset importeras från Indien och Kina. Potatis behöver mindre vatten än ris. För ett kilogram potatis krävs 250 liter vatten, medan det för ett kilo ris går åt över 3000 liter.
  4. Näringsrik – Potatisen ser kanske trist ut, men innehåller flera viktiga näringsämnen. Den är rik på kalium (mera än i banan), en del B-vitaminer och fiber. Dessutom är potatisen full av C-vitamin.
  5. Mångsidig – Potatisen är kökets tiokampare: Kokt, stekt, mosad, ugnsbakad, friterad, plättar, soppa, skivad, liten, stor.

Trolleri med kolhydrater

På grund av olika dieter under 2000-talet har potatisen råkat i skottgluggen.

Ett exempel är Low Carb High Fat, eller LCHF, i vilken man undviker så kallade snabba kolhydrater som får blodsockret att skjuta i höjden.

Ugnspotatis på en saltbädd
Bildtext Ugnsbakad potatis: Tvätta, picka och baka stora potatisar på saltbädd i ugnen på 220 grader i cirka 40 minuter. Skippa folien.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Anders Samuelsson bjuder på ett dietvänligt tips. En potatis som svalnar genomgår en process där stärkelsen förvandlas till så kallad resistent stärkelse som inte påverkar blodsockret på samma sätt.

– Det betyder att en potatis som kallnat innehåller mera långsamma kolhydrater än en varm potatis. Du hålls mätt längre.

Satsa på rätt sort och höj smakupplevelsen

I Finland odlas tiotals sorter potatis. Förutom klassikerna Melody som går att förvara länge och till exempel Timo som blir fort färdig finns det ett brett spektrum.

Samuelsson uppmanar att successivt bygga upp det egna sortimentet.

– Utmana dig själv och hugg inte tag i första potatispåsen du ser i grönsaksavdelningen.

Ett tips är att hitta en fast och mjölig sort som du gillar och vet att fungerar till just de maträtter du lagar.

Anders 3 potatistrick

Njut av en krämig potatis carbonara

Samuelssons potatisbravur är en version på den klassiska italienska pastarätten Carbonara.

I hans version svarvas potatisen till en sådan form att den liknar pasta. Det friterade potatisskalet ersätter baconet.

En portion potatis Carbonara
Bildtext Potatis carbonaran är vegetarisk.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Och smaken då? Minst lika god som den traditionella pastarätten, intygar kocken. Du hittar receptet här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln