Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Internationella fläktar” på Baltic Jazz 2019 – Dalsbruk fylls i juli av jazzmusik, 60-talsrock och hiphop

Från 2019
Konsert under Baltic Jazz 2017.
Bildtext Så här såg det ut på Baltic Jazz 2017.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Vi försöker erbjuda något för alla. Så summerar verksamhetsledare Alexandra Lönnström Baltic Jazz artistutbud sommaren 2019. I år går festivalen av stapeln det första veckoslutet i juli.

Batlic Jazz-arrangörerna publicerade på tisdagen artisterna som kommer att uppträda på festivalen i Dalsbruk den 5-7 juli i år.

– Vi är en festival som traditionellt sett fokuserar på klassisk jazz. Det gör vi också i år, men har lite nya inslag i programmet. Förutom klassisk jazz kommer man också att kunna lyssna på blues och rock. Dessutom har vi en ny konsert som heter ”classic rock”. ”Back to 60’s”-musik, säger verksamhetsledare Alexandra Lönnström.

Har ni alltså i år valt att fokusera på den äldre publiken?

– Vi försöker erbjuda något för alla. Utöver 60-talsrocken erbjuder vi också till exempel en längre helhet för barn. Ungdomskonserten är också tillbaka i programmet. Den går av stapeln på lördagen i parken. Där kommer man bland annat få höra hiphop, säger hon.

– Vi vill erbjuda något för så många som bara möjligt.

Flera internationella gäster

Bland annat kommer jazzsångerskan Mette Juul från Danmark att uppträda. Från Litauen kommer The Schwings Band med sångerskan Migloko och den dansk-svenska Bjarke Falgren Quartet kommer också att spela i Dalsbruk.

Andra artister som uppträder är bland andra: pianovirtuoserna Stephanie Trick & Paolo Alderighi, Pepe
Willberg med Marian Petrescu Trio som uppmärksammar Nat King Coles 100-årsjubileum, Reunion Big Band med SoulSisters, Seppo Hovi, Pekka Toivanen Ensemble och X Factor-vinnaren 2018 Tika Sévon-Liljegren.

Det fullständiga programmet hittas på festivalens hemsidor.

– Alla artister är nu bokade. Vi har många internationella artister på kommande. Både från olika länder kring Östersjön men också från USA. Man måste alltid vara ute i god tid när man bokar sådana eftersom man måste fixa resor och annat, säger Lönnström.

En svartklädd ung kvinna med långt brunt hår står bakom en medelålders kvinna i mörkt hår med korkskruvade hårlockar, glasögon med svarta bågar och grå tröja. De står framför ett gult stenhus i tidigt vårväder.
Bildtext Alexandra Lönnström (till vänster).
Bild: Amanda Vikman/Yle

Årets festival äger rum det första veckoslutet i juli – varför just då?

– Det är ju mycket som händer då samtidigt och i överlag är sommarens helger väldigt fullbokade. Men det har varit tradition att arrangera festivalen två veckoslut efter midsommaren eller första helgen i juli och det vill vi hålla fast vid, säger Lönnström.

Hur stor publik förväntar ni er?

– Vi siktar på 3000 sålda biljetter. Sedan brukar ju flera tusen till röra sig på festivalområdet.

Diskussion om artikeln