Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP får svårt att vinna valet utan stark statsministerkandidat, säger Göran Djupsund

Från 2019
Antti Rinne i riksdagens plenisal.
Bildtext SDP:s partiordförande är sjukskriven fram till slutet av februari.
Bild: Lehtikuva

Att SDP leder opinionsmätningarna men dalar inför valets slutspurt har hänt förr, så Antti Rinnes sjukskrivning gör inte läget lättare för partiet, tror professor emeritus Göran Djupsund.

Startskottet för SDP:s valkampanj går på lördag, bara några dagar efter att det blivit klart att partiets ordförande är sjukskriven under en stor del av kampanjtiden.

Det blir viceordförande Sanna Marin som främst kommer att vikariera för Antti Rinne tills han är tillbaka i mars, och partiledningen vidhåller precis det: Rinne är tillbaka i mars, och Rinne är fortfarande partiets statsministerkandidat.

Antti Rinne och Sanna Marin på SDP:s sommarmöte.
Bildtext På SDP:s sommarmöte i augusti såg det ljust ut för partiet. På bilden Antti Rinne och viceordförande Sanna Marin.
Bild: Lehtikuva

Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap vid Åbo Akademi, är mer tveksam. SDP har lett opinionsmätningarna länge men det är inte ovanligt för SDP att ha svårt med slutspurten inför ett val.

De har Samlingspartiet tätt bakom sig och och då gör inte en frånvarande statsministerkandidat läget lättare.

- Det här är ett mycket bekymmersamt läge för socialdemokraterna. Valet är ganska långt ett regeringsval i folks ögon, och då är de potentiella statsministerkandidaterna de centrala aktörerna, säger Djupsund.

Det här är ett mycket bekymmersamt läge för socialdemokraterna

Göran Djupsund

Rinne har också kritiserats som partiledare, kan det till och med vara en bra sak för partiet att han håller till i bakgrunden ett tag?

- Rinne har haft lite svårt att klara de sista skälvande veckorna inför valet. Han har inte riktigt lyckats ta plats och vara tydlig i tv-debatterna. Då kan man tänka sig att Sanna Marin skulle appellera till lite andra väljare.

- Vi har flera rörliga väljare som är unga, urbana, kanske lite miljömedvetna, internationella, sådana som Rinne kanske inte drar till sig men som Sanna Marin kunde dra till sig. Men hon ska ju samtidigt hålla kvar de traditionella socialdemokratiska väljarna, så att de inte hoppar över till Sannfinländarna eller någon annan.

Göran Djupsund
Bildtext Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Fixar Sanna Marin att leda SDP till valseger?

- Om Marin leder kampanjen till bara slutet av februari är det Rinnes insats när han kommer tillbaka som är avgörande. Vi hoppas ju att han tillfrisknar. Men också för en helt frisk människa är det ett mycket tungt arbete att dra en valkampanj som partiordförande, så jag hoppas att han kommer tillbaka bara om han är fullt frisk.

Vad händer om Sanna Marin skulle visa sig vara mer populär än Antti Rinne bland väljarna?

- Det är förstås en tusendollarsfråga. Om det kommer opinionsmätningar som visar att det går mycket bra för socialdemokraterna under hennes kampanjledning så står de inför ett dilemma. Men inte löser de det på något annat sätt än att Rinne kommer tillbaka om han är tillräckligt frisk.

Kan SDP fortsätta drömma om valseger och statsministerpost, eller innebär det här slutet på den bana opinionsmätningarna hittills stakat fram?

- Jag skulle inte säga att det innebär slutet, men det är en ny situation. Nu kan de inte lita på att man via tv-debatter fixar det här och håller försprånget. Men om de tar nya tag och hittar nya kanaler och mera direkta kontakter till väljarna, om de får gänget att uppleva att nu kavlar vi upp ärmarna - då är det förstås inte omöjligt att de håller ledningen.

Diskussion om artikeln