Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Program för barn under 3 år: Piki-BUU är här!

Från 2019
Piki-BUU stämplarna
Bildtext Piki-BUU erbjuder innehåll för familjens minsta.
Bild: Lasse Grönroos / Yle

BUU-klubben förnyar sig i år och börjar erbjuda program också för familjens yngsta.

Piki-BUU är program för barn under 3 år.

I många familjer tittar även de minsta på tv-program och videor, kanske tillsammans med en vuxen eller mer självständigt på en pekplatta. Men om barnet lämnas ensamt med YouTube kan det sluta riktigt tokigt.

Piki-BUU erbjuder på Barnens Arena ett tryggt och bekant innehåll riktat till de yngsta.

Småttingarna får njuta av lätta färggranna animationer, musikvideor, djurfilmer och videor där små barn själva upptäcker sin omgivning.

Piki-BUU ska få barnen att skratta, men också att bli stimulerade på rätt utvecklingsnivå bland annat genom tittutlekar och genom att härma ljud och rörelser.

Konceptet har planerats av Mikaela Sonck, ansvarig producent för barn. Du kan läsa mer om hennes tankar om skärmtid för småbarn i hennes kolumn om Piki-BUU.

Det här hittar du i Piki-BUU

Hoppsorna/Hupsulit
Hoppsorna är en serie nyproducerade sånganimationer som handlar om små barns vardag. Varje sång sjungs på både svenska och finska.

Babblarna
En animationsserie för de allra minsta med figurerna Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo. Babblarna är ett färgglatt gäng som trollbinder små barn, men de är mer än ett gäng skojiga sötnosar.

Varje Babblarnafigur pratar sitt eget språk: Babba pratar Babbaska, och Diddi pratar Diddiska.

Kan selv
En ordlös serie från Norge med barn mellan ett och tre år som gör saker själva på dagis: diska, vika kläder och skära upp frukt.

En bild av barn på ett norskt dagis ur tv-serien Kan selv för småbarn.
Bildtext Småbarn känner igen sin vardag i serien Kan selv.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Draken
Draken är en snäll och rolig kompis. I tre olika serier får vi se antingen Draken eller både Draken och Filmisarna i ordlösa animationer för barn under 3 år.

Freja upptäcker
Freja upptäcker är en serie om glädjen att upptäcka djuren och naturen omkring oss. Freja Colérus är nästan 3 år gammal och älskar att åka ut på äventyr.

Hon klär sig gärna i olika utstyrslar – ibland i jeans och flanellskjorta, ibland drottningklänning och krona.

Var hittar man Piki-BUU?

Piki-BUU syns på Yle Arenan och via Yles trygga app Barnens Arena. Appen går att ladda ner till alla mobiltelefoner och pekplattor med Android eller iOS.

Diskussion om artikeln