Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

FN-steels konkursbo förhandlar med Hangö om mark i Koverhar

Från 2019
En bild på ett industriområde. Bilden är tagen från luften.
Bildtext Staden köpte upp stora delar av industriområdet år 2014.
Bild: Christoffer Westerholm/yle

En drygt 50 hektar stor plätt mark på FN-steels gamla fabriksområde kanske köps av Hangö stad. Området är intressant ur hamnens synvinkel, menar stadsdirektör Denis Strandell.

Det är FN-steels konkursbo som kontaktat Hangö stad gällande om staden är villig att köpa markområdet på fabriksområdet i Koverhar.

Stadsstyrelsen i Hangö gav i måndags (21.1) stadsdirektör Denis Strandell fullmakt att börja förhandla med FN-steels konkursbo om ett eventuellt köp.

Det är frågan om ett 55 hektar stort område där de tidigare farbriksbyggnaderna stod. I dagens läge ägs av marken av konkursboet.

Ville utreda marken innan köp

För fem år sedan beslöt Hangö stad att köpa hamnen och stora delar av industriområdet efter att FN-steel gick i konkurs 2012. Målet var att skapa nya arbetsplatser.

Området där fabriksbyggnaderna stod förblev ändå i konkursboets ägo.

Konkursboet tog sig an att riva byggnaderna i lugn och ro och sälja delar av anläggningen. Dessutom ville staden att man skulle utreda markens tillstånd med tanke på föroreningar, berättar Strandell.

Nu när det arbetet är gjort har det alltså blivit aktuellt för staden att köpa marken igen. Området hänger ihop med Koverhars hamnområde.

- Ur hamnens fortsatta utvecklingssynvinkeln så är området intressant, säger Strandell.

För en vecka sedan kom nyheten om att hamnoperatören Rauanheimo börjar hantera bulkvaror i Koverhar efter att Nord Streams gasrörsarbeten blir klara.

Diskussion om artikeln