Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

"Jag förlorar inte på att min partner har sex med någon annan" - publikens berättelser om öppna förhållanden

Från 2019
Uppdaterad 26.01.2019 12:12.
#mittkärleksliv
Bild: Creative Commons / Moni Sertel

Är det möjligt att ha ett öppet förhållande utan att såra sin partner? Kan det uppstå svartsjuka trots att båda parterna är införstådda med vilka regler som gäller?

För många kan ett öppet förhållande vara ett väldigt laddat ämne, det är fortfarande något som kan vara svårt att ta upp med sin partner – för att inte tala om omgivningens reaktioner.

Den här veckan handlar relationspodden Norrena & Frantz om öppna förhållanden. Är det möjligt att få det bästa av två världar – en trygg och kärleksfull parrelation som samtidigt tillåter en att njuta av sin älskares beröringar?

Funkar öppna förhållanden?

31:12

Ifall alla inblandade förstår vilka spelregler som gäller och kommunikationen fungerar så kanske ett öppet förhållande rentav gör att relationen till ens partner blir bättre. Man undviker svartsjukedrama, onödiga skilsmässor och alla får sina behov tillfredsställda - eller?

Fungerar öppna förhållanden, frågade vi. Här är era berättelser.

Bra kommunikation och ärlighet gör det möjligt

Ni skriver att kommunikation och ärlighet är viktigt för att få ett öppet förhållande att fungera.

Jag och min sambo har varit tillsammans i över 10 år och har ett gemensamt barn. Ända sedan början av vårt förhållande har vi experimenterat lite utanför det normala, träffat andra par osv.

Vi är helt på det klara med att människan inte är helt och hållet monogam och det här har varit vårt sätt att "leva ut" utan att såra varandra.

Eftersom vi båda har varit med på det och det bara handlat om sex så har det funnits väldigt lite svartsjuka mellan oss.

Min sambo är väldigt mån om att jag ska vara tillfredsställd, så därför har jag en älskare som jag träffar regelbundet. Så länge vi kör med öppna kort och jag berättar allt så funkar det bra.

Däremot skulle jag inte vilja att han träffar nån annan på samma sätt, men det har han inte heller behov av och vi är båda med på den överenskommelsen.

Så öppet förhållande visst funkar det. Jag får det bästa av två världar och han älskar att jag får njuta. Ärlighet varar längst!
Tursam kvinna, 31

Förutom spänningen så blev också sexlivet mellan oss bättre.

Lever i ett öppet parförhållande utan större svårigheter. Mognad och god kommunikation är nyckeln. Samt en förståelse för hur människans sexualitet egentligen fungerar.
Sven F, 41

Strunta i vad omgivningen säger

När jag berättade för folk att jag och min kille var i ett öppet förhållande tolkade många det som att vi inte var seriöst förälskade utan bara knullkompisar. Vi hade ett långdistansförhållande i flera år och det hade varit jobbigt om förhållandet inte varit öppet.

Eftersom vi hade lov att vara med andra behövde vi inte gå omkring och grubbla på ifall den andra var oärlig. Vi lovade ändå varandra att berätta ifall vi fick känslor för någon annan, men det hände inte.

För min kille blev vårt öppna förhållande svårt i längden, det blev svårare för honom att acceptera att jag träffade andra män även om han träffade många fler tjejer och oftare, detta skapade en obalans i vårt förhållande som var en av orsakerna att det tog slut mellan oss.

Jag tror ändå att öppna förhållanden är möjliga men det är många faktorer som måste falla på plats. Man måste vara rätt sorts personer, vara öppen och tala om problem som uppstår, och klara av att strunta i åsikter från utomstående.
Tjej, 22

Nainen ja mies suutelevat
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Öppna swingers

Vi är ett gift par som träffar andra par. Så vi har ett öppet förhållande i den form att båda gör det, samtidigt. Det verkar vara vara rätt vanligt för 30+.

Vi har ca 4-5 andra par vi brukar utöva detta med. Förutom spänningen så blev sexlivet mellan oss också bättre. Som i allt är kommunikation viktigt.
Österbotten-swing, ca 40 år

Man kan också se det som en lugnande tanke av frihet, att någon gång kunna njuta av en stunds spänning eller flirt, utan att ens egen partner lider av det.

Jag och min flickvän har varit ihop i några år men bor inte ihop. Vårt öppna förhållande fungerar så att vi kan ha sex utanför förhållandet men inte relationer och att vi berättar för varandra om de upplevelser vi har med andra.

Första gången min flickvän berättade om det sex hon haft med en annan tjej blev jag jätte svartsjuk. Det förvånade mig! Men precis som med andra känslor kom jag igenom svartsjukan genom att hantera den.

Mest var jag rädd för att hon skulle bli kär i nån annan, men det kan ju hända oavsett om hon har sex med nån annan eller inte!

Vi får det att fungera genom att kommunicera och är nöjda eftersom vi verkligen vill vara tillsammans OCH ha ett öppet förhållande
Queer-tjej 30

Kroppen i fred under småbarnsåren

Vi hade ett öppet förhållande under några år då barnen var små och min man bodde i en annan stad. När jag ser tillbaka på åren så var det nog ett arrangemang som fungerade bra "tack vare" att jag var helt utmattad.

Barnen bodde hos mig och då min man hade varit med någon annan var det bara skönt för mig att få ha min kropp i fred. Att jag själv ens skulle ha orkat flirta med någon annan då var uteslutet.
Kvinna, 38

Kan öppet förhållande förebygga klassisk otrohet?

Vi har faktiskt funderat på det, jag och min man. Vi har blivit av
med svartsjukan genom tantran som vi har studerat under några år, och att öppna upp vårt förhållande börjar kännas som ett naturligt steg.

Det kan uppstå underbara energier i möten mellan människor, och det är inte bort från vårt parförhållande, tvärtom kan det tillföra nya dimensioner.

Jag tror att det är fullt möjligt att ha flera relationer, men man måste kunna komma överens om regler med alla inblandade och respektera dem, och ge processen tid.

Jag tror också att många tragedier, svartsjukedraman och skilsmässor kunde undvikas, om man valde polyamori istället för monogami.
Open minded, 56

En man håller handen på en kvinnas knä.
Bild: Mostphotos/Sergey Nivens

Det går att designa sitt eget förhållande

Det verkar som om en del tror att öppna förhållanden handlar om sexgalna människor som ständigt jagar ligg på baren eller på nätet. Men man kan också se det som en lugnande tanke av frihet, att någon gång kunna njuta av en stunds spänning eller flirt, utan att ens egen partner lider av det.

Jag är själv nöjd med mitt eget parförhållande och älskar min partner. Det här gör att jag inte blir svartsjuk om jag vet att hon nångång njuter en stund av någon annans beröring.

Jag förlorar inte på det. Tvärtom - jag njuter av att veta att hon njuter! Och får lite extra energi, som syns hemma och som jag också kan njuta av.

Arrangemanget och reglerna är något man alltid kan diskutera och ändra på när det känns så. Man kan designa sitt eget förhållande.

När man hör hur mycket otrohet det förekommer bland andra i yngre medelålder och vad brutna löften kan leda till, så känns öppna förhållanden som ett lite mera realistiskt synsätt på människors behov.

Om man godkänner att både man själv och ens partner någon gång kan ha behov av uppmärksamhet eller beröring utifrån, kan det vara lättare att vara ärlig och hålla ihop ett parförhållande.
Realist, 44

Funkar öppna förhållanden?

31:12

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln