Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I Laits musik hörs folk, grunge, 90-tals Nirvana och indie

Från 2019
Uppdaterad 24.01.2019 22:20.
bandet Lait är utmanare på Vegatoppen
Bildtext Rasmus Väisänen, Axel Wrede, Izabella Fant, Sami Turja

Medlemmarna i bandet Lait hittade varandra för ungefär tre år sedan i Helsingfors. Största delen av deras låtar är på engelska men den svenska låten Klippan är kall utmanar nu på Vegatoppen.

Trummisen Rasmus Väisänen spelade i ett band med två andra killar men solisten saknades. Han råkade höra Izabella Fants sololåtar och fastnade för hennes röst.

- Bandet och jag började jamma ihop hemma hos Rasmus och efter det har vi spelat ihop, berättar Izabella.

Izabella växte upp i Vasa i ett hem där musiken var mycket närvarande då hon var barn. Hon är dotter till Tomas Fant, som har haft och har flera olika dansband. Också honom har vi hört i Vegatoppen i olika sammansättningar.

- Det har övats och spelats en hel del hemma hos oss och jag har haft tillgång till instrument hela min uppväxt, berättar hon.

Självlärd på gitarr, piano och sång

Hon berättar att hon är självlärd på gitarr, piano och sång.

År 2010 tog hon hem segern i MGP, så scenvanan finns.

Tomas och Izabella har gjort en del projekt tillsammans, men i övrigt spelar de väldigt olika slags musik. För två år sedan gjorde de en jullåt tillsammans.

- Även om vi gör så olika slags musik har det varit skönt att ha en proffsmusiker hemma att fråga råd av, konstaterar Izabella.

Vilka är Lait?

Så här långt har bandet Lait kommit ut med singlar och två EP-skivor. Den nyaste EP:n heter Happily brainwashed och från den skivan är låten Klippan är kall plockad.

Izabella skrev texten för ungefär 1½ år sedan då hon satt på några klippor i Berghäll i Helsingfors. Texten handlar om då kyla och mörker börja ta över på hösten och hur det påverkar oss finländare.

- Texten är skriven i observerande stil: klippan är kall, jackan är tunn... . Jag tycker om sådana texter.

Då texten var klar började hon jamma ihop med gitarristen Sami Turja och småningom började låten hitta sin form.

Izabella har skrivit texten till bandets alla låtar. De flesta är skrivna på engelska. Hon tycker om att ta upp samhällsfrågor, hur hon upplever världen som kvinna och om orättvisor i sina texter.

Vill du rösta på gruppen Lait kan du göra det här.

Izabella Fant från LAIT berättar om låten Klippan är kall

10:00

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln