Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Pjäsen "Alla får vara" är en kärlekshyllning till våra kroppar – tar upp kroppsförhållanden och självbestämmanderätt

Från 2019
Uppdaterad 25.01.2019 16:10.
Bild från Unga Scenkompaniets pjäs "Alla får vara". På scen Annika Åman och Alexandra Mangs.
Bildtext Pjäsen "Alla får vara" sätts upp av Unga Scenkompaniet som består av Annika Åman (t. v.) och Alexandra Mangs.
Bild: Jonas Axberg

Den fria teatergruppen Unga Scenkompaniet tar sig an utseendefixering, identitet och självbestämmanderätt i pjäsen "Alla får vara" som spelas i Helsingfors i dag.

Teatergruppen består av Alexandra Mangs och Annika Åman vars pjäser främst riktas till en yngre publik.

I sina föreställningar väljer Mangs och Åman oftast att ta upp svåra teman som rädsla, skam och familjevåld som de skildrar ur barns och ungas perspektiv. Inför varje pjäs gör de utförliga efterforskningar.

– Vi jobbar alltid fram våra pjäser genom att prata med målgruppen för att det verkligen ska handla om dem och deras vardag och verklighet, säger Alexandra Mangs.

Vi jobbar alltid fram våra pjäser genom att prata med målgruppen för att det verkligen ska handla om dem och deras vardag och verklighet

säger Alexandra Mangs

Upplevelser från hela Svenskfinland

För att kunna skildra olika människors förhållande till och syn på kroppen på ett trovärdigt sätt samlade Mangs och Åman in erfarenheter från kvinnor och flickor från hela Svenskfinland.

Via en enkätförfrågan på sociala medier fick de in ett femtiotal svar från personer i olika åldrar. De har också intervjuat personer om deras förhållande till den egna kroppen.

– Hela föreställningen baseras på svaren vi fått. Alla repliker kommer från riktiga kvinnor eller flickor. Hela pjäsen är en salig blandning av olika röster, säger Annika Åman.

Pjäsen handlar också om att göra kvinnan till subjekt i stället för objekt.

– Vi låter flickor och kvinnor själva prata om sin kropp i stället för att någon annan kommenterar och bedömer den, säger Åman.

– En replik ur pjäsen är “vi fick inte ha våra kroppar för oss själva”. Det tror jag tyvärr att är en erfarenhet som många delar, säger hon också.

En replik ur pjäsen är “vi fick inte ha våra kroppar för oss själva”. Det tror jag tyvärr att är en erfarenhet som många delar

Annika Åman

Sexuella trakasserier och självbestämmanderätt

Idén till pjäsen sammanföll med #metoo och i pjäsen tas självbestämmanderätt till den egna kroppen upp.

Samtidigt syftar pjäsen också till att visa upp allt det fina och vackra som det innebär att vara kvinna betonar Mangs.

I pjäsen "Alla får vara" hyllas kroppen. På scenen Annika Åman och Alexandra Mangs.
Bildtext Annika Åman och Alexandra Mangs turnerar med pjäsen "Alla får vara".
Bild: Jonas Axberg

– Pjäsen är inte bara riktad till flickor och kvinnor utan är viktig för alla oavsett könstillhörighet. Den är väldigt viktig för pojkar och män, säger Åman.

Pjäsen är inte bara riktad till flickor och kvinnor, utan är viktig för alla oavsett könstillhörighet. Den är väldigt viktig för pojkar och män

Annika Åman

Åman och Mangs berättar att en gång efter att de spelat upp pjäsen kom en vuxen man fram och sade att han önskade att han hade fått se pjäsen då han gick i högstadiet.

Teater och samtal hoppas väcka tankar

Föreställningen spelas upp i Helsingfors på ett fullbokat evenemang med tema kroppspositivism som ordnas av Luckan i samarbete med Krisjouren för unga. Pjäsen kommer också att spelas i Borgå den 6 februari.

– Vi vill få slut på att kvinnor ska känna en maktlöshet över sina kroppar. Vi hoppas att pjäsen ska väcka tankar och bidra till diskussionen i samhället, säger Åman.

Efter föreställningen samtalar Åman och Mangs tillsammans med författaren och bloggaren Ellen Strömberg om förhållandet till kroppen och rätten att få vara vän med sin egen kropp.

I paneldiskussionen deltar också experter från Krisjouren för unga och Ätstörningscentrum.

Ellen Strömberg.
Bildtext Författaren och bloggaren Ellen Strömnberg medverkar i evenemanget om kroppspositivism.
Bild: Nicklas Mattson

– Jag hoppas det blir bra diskussioner efter pjäsen. Att kombinera föreställning, inbjuden expertis och diskussion med publiken efteråt är ett drömscenario, säger Åman.

Att kombinera föreställning, inbjuden expertis och diskussion med publiken efteråt är ett drömscenario

Annika Åman

Diskussion om artikeln