Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Full rulle hela dagen” – bärgningsbilarna i Östnyland hade dubbelt så mycket jobb under köldknäppen

Från 2019
Bilar i kylan
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Tisdagen blev den kallaste dagen i Östnyland så här långt den här vintern. Som lägst låg temperaturen på cirka -26 grader. Kylan orsakade också biltrubbel för många östnylänningar.

Dubbelt mer jobb än under en vanlig vinterdag. Så beskriver bärgningsföretagare Roger Frejborg tisdagen.

– Fullt upp hela dagen. Det började på natten redan med starthjälp på bilar som inte gick i gång, och fortsatte under kvällen. Vi har haft jobb natten till onsdagen också, säger Frejborg.

Mest handlade det om bilar som inte startade, men också om andra tekniska problem. Enligt Roger Frejborg behöver spänningen bara falla med en till två volt för att bilen inte ska starta.

– Dessutom är det så mycket elektronik i bilarna. Olika delar talar med varandra och då det är mycket kallt kan det bli en fnurra på tråden, säger han.

"Hela tiden någon som väntade"

Väntetiderna var ändå inte extremt långa på tisdagen, enligt honom. Bilisterna fick vänta mellan 1 och 1,5 timmar innan bärgningsbilen dök upp.

– Vi hade hela tiden någon som väntade. Det som tar mest tid är att köra fram och tillbaka då det handlar om långa sträckor, säger Roger Frejborg.

Motorvärmare
Bildtext Motorvärmare är bra att ha. Arkivbild.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Vad kan man göra för att försäkra sig om att bilen startar då det är väldigt kallt?

– När batteriet fryser och det blir helt kallt så hjälper det inte längre att ladda det. Man måste få in bilen i värmen för att få i gång den, säger Frejborg.

Motorvärmare och garage bästa medicinen

I praktiken är det ändå krångligt att undvika biltrubbel om man inte har motorvärmare i bilen.

– Sätter man på den fjärrstyrda kupévärmaren så äter den upp den sista lilla strömmen som finns i bilen. Bilen blir nog varm men startar ändå inte, utan det behövs mer ström, säger Roger Frejborg.

Med andra ord borde man endera ha motorvärmare eller hålla bilen inomhus för att undvika att bilen inte startar då man ska i väg på morgonen.

Diskussion om artikeln