Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns kommun ska utreda om man klarar sig utan socialchef

Från 2019
Uppdaterad 23.01.2019 19:46.
En rullstol i närbild vid ingången till Kimitoöns hälsostation.
Bildtext Kimitoöns kommun hoppas kunna spara inom omsorgen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Just nu granskas hur verksamheten i alla avdelningar sköts inom Kimitoöns kommun. Speciellt omsorgsavdelningen synas i sömmarna genom diverse utredningar, både internt och externt.

Inom loppet av en vecka har Åbo Underrättelser rapporterat att både socialchefen Lilian Nordell och omsorgschefen Maria Wallin sagt upp sig från sina poster.

Wallin har senare meddelat att hon ännu inte sagt upp sig utan blivit vald till den nya tjänsten i Pargas. Hon söker därför tjänstledigt för en prövotid vid den nya arbetsplatsen som börjar den första mars.

Enligt kommundirektör Anneli Pahta kom inte budet som som en total överraskning. Hon tar inte ställning till om kommunens sparkrav har att göra med att två av cheferna nu söker sig annanstans.

- Orsakerna till att man säger upp sig kan vara olika och är personliga. Över lag har frågan om vårdreformen varit jobbig för all personal samtidigt som kommunen ska spara och göra stora omstruktureringar, säger Pahta.

Anneli Pahta.
Bildtext Anneli Pahta säger att läget i Kimitoöns kommun är utmanande just nu.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Beslutsfattare och tjänstemän i Kimitoön har redan tidigare sagt att de största besparingarna kan göras genom omstruktureringar inom omsorgsavdelningen.

Enligt 2019 års budget utgör omsorgen ungefär hälften av kommunens totala kostnader, närmare bestämt 31 miljoner euro av kommunens totala utgifter på 60,3 miljoner euro.

Nyrekrytering eller ej?

Kommunen söker som bäst både ny social handledare och ledande socialarbetare, men huruvida kommunen får en ny socialchef eller ej återstår att se.

- Läget ger en naturlig möjlighet att se över behovet av tjänsterna. Tillsammans med personalen funderar vi över hur arbetet ska se ut framöver, säger Pahta.

Kommunen har låtit göra flera utredningar gällande vårdfrågan på ön, både interna utredningar som görs av tjänstemän och en utredning som sköts av en utomstående konsult.

Den 28 januari kommer kommunen att hålla en aftonskola då man presenterar vad de olika tjänstemännen och arbetsgrupperna har kommit fram till hittills.

Lvinna bakom skrivbord.
Bildtext Lilian Nordell är på semester fram till att hon avgår från sin post som socialchef den 1 april.
Bild: Yle/Monica Forssell

- Omsorgen har sina utredningar ganska färdiga, samma gäller bildningsavdelningen och den tekniska sidan. Det har krävt oerhört mycket arbetstimmar av både chefer och förmän så de har haft mycket att göra, poängterar Pahta.

Enligt Anneli Pahta är personal och andra som berörs av chefernas avgång uppdaterade och hon säger att det inte direkt påverkar deras arbete.

- Senast i går träffade jag en del av personalen i socialenheten och diskuterade läget. Personalen har hela tiden prioriterat klienterna och sköter sitt arbete utmärkt. Deras välmående har hela tiden varit - och är också nu kärnan, säger Pahta.

Inom kommunen har man inlett arbetet med att omfördela förmännens arbetsuppgifter så att personalen ska klara av de förvaltningsmässiga uppdragen tillsvidare.

Orsaken till uppsägningarna privata

Även fullmäktigeordförande Veijo Lücke (FS) berättade för Åbo Underrättelser att han kommer att flytta till Pargas, men tidigast då en ny fullmäktigeordförande har valts för de resterande två mandatåren.

Pahta vill inte kommentera enskilda personers beslut eftersom det handlar om privata orsaker. Hon hänvisar till det som skrivits i tidningarna.

Men är det något som pågår i arbetsklimatet i kommunen?

- Läget är utmanande just nu. Alla kommunens ärenden, också sådant som inte är klart, tas upp i det offentliga vilket i sig är ganska utmanande för alla - både för tjänstemän och beslutsfattare, säger Pahta.

Person med rollator och person som tillhör sjukvårdspersonalen.
Bildtext Det är viktigt att personal och klienter kan känna sig trygga med läget så att arbetet kan fortsätta som vanligt.

Kommundirektören tror inte att man behöver vara orolig över att fler mer eller mindre plötsliga uppsägningar.

- Man behöver inte oroa sig. Det är alltid personliga och privata beslut som ligger bakom en uppsägning. Det beror ofta på många olika saker, säger Pahta.

Har det uttryckts oro bland personalen?

- Nej, åtminstone inte något som nått ända fram till mig. Jag tror nog att kommunens personal vid det här laget också är medvetna om att de kan kontakta mig om det uppstår frågor kring läget, säger Pahta.

Ser över behovet av chefer

Niklas Guseff (SFP), omsorgsnämndens ordförande ser allvarligt på situationen.

- Det som jag ändå är nöjd med är att det ser ut som att själva jobbet med klienterna kan fortsätta som vanligt, säger han.

Det finns kommuner som klarar sig utan socialchefer, också Kimitoön kunde bli en av dem.

Niklas Guseff vid talarstolen.
Bildtext Niklas Guseff.
Bild: Amanda Vikman/YLE

- Det finns kommuner som har en mycket lättare organisation och nu har vi en möjlighet att se över den saken. Jag vet inte om det är just socialchefen vi ska klara oss utan, men nu får vi i alla fall en chans att se över hur arbetet kunde struktureras om, säger Guseff.

Politikerna har ännu inte hunnit sitta ner och diskutera läget men Guseff tror och hoppas att budet om att två högt uppsatta tjänstemän troligtvis avgår samtidigt är frågan om engångsföreteelser.

- Nu ska vi försöka få organisationen uppbyggd igen så snabbt som möjligt så att det egentliga arbetet i enheterna kan fortsätta som vanligt, säger han.

Rättelse den 23.1.2019 klockan 19:38. Wallin har senare meddelat att hon ännu inte sagt upp sig utan blivit vald till en ny tjänst i Pargas. Hon söker därför tjänstledigt för en prövotid vid den nya arbetsplatsen som börjar den första mars.

Diskussion om artikeln