Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Garantistiftelsen: Skuldproblemen har förvärrats betydligt på bara några år - allt fler finländare är överskuldsatta

Från 2019
En hand lägger mynt i staplar.
Bild: Mostohotos

Skuldproblemen i Finland har förvärrats betydligt, uppger Garantistiftelsen. Rekordmånga tog kontakt med skuldrådgivningen ifjol och antalet överskuldsatta ökar konstant.

Garantistiftelsen hjälper hushåll i ekonomisk kris att lösa skuld- och betalningssvårigheter.

Skuldlinjen, som är Garantistiftelsens kostnadsfria stödtelefon, kontaktades ifjol över 43 000 gånger. Det är mer än någonsin tidigare i stiftelsens historia.

Skulden hos de som tog kontakt med stiftelsen ifjol var i genomsnitt nästan 33 800 euro. Det är 5 000 euro mer än den genomsnittliga summan år 2017.

Antalet fall där bördan av lån utan säkerhet överstiger 100 000 euro växte dessutom med 50 procent jämfört med 2017.

Statistiken avslöjar ändå inte hela sanningen om finländarnas skuldproblem.

Svårt överskuldsatta personer kan till exempel ännu ha sina kredituppgifter i skick, vilket gör att de inte syns i statistiken. Enligt Garantistiftelsen ökar mängden överskuldsatta konstant.

"Bryt skuldspiralen i god tid"

Mer än hälften av dem som kontaktat skuldrådgivningen säger sig ta hand om sina skulder genom olika "betalningsarrangemang". Det här är fler än någonsin tidigare.

Förändringen tyder på att konsumtionslån utan säkerhet är lätta att få, och allt fler tar nya lån för att betala bort de gamla och därmed undvika en betalningsanmärkning.

Stiftelsens verkställande direktör Juha Pantzar säger att skuldspiralen borde brytas i ett tidigare skede, innan korthuset hinner rasa.

- Den här trenden leder ändå ofta till ett ännu knepigare skuldproblem som det är svårare att bryta sig loss från än genom utmätning.

- Nu behöver vi snabbt få nya, snabbare organiseringsmetoder och ekonomiska tjänster för att nå människorna innan skuldbördan hinner växa sig alltför stor, säger Pantzar i Garantistiftelsens pressmeddelande.

Diskussion om artikeln