Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Premiären av Mumindalen fylldes av glada skratt – barnen de första som fick se de älskade Mumintrollen i ny tappning

Från 2019
Uppdaterad 30.01.2019 15:59.
Flicka vid premiären av serien Mumindalen.

Det blev en stämningsfull vinterdag fylld av förväntningar när den nya, magiska serien Mumindalen fick möta sin första barnpublik.

“Lilla Myyyy!!!”. Barnen i publiken är rörande överens om vem som är deras favoritfigur i animationsserien när konferencier Thelma Siberg, känd från Ylex, ställer frågan vid premiären. Förutom Siberg underhölls publiken även av BUU-Klubbsledare Staffan Gräsbeck.

De två första visningarna av nya Mumindalen välkomnade närmare 200 gäster när det var dags för barnens premiär i Stora Smedjan i Helsingfors den 23 januari. Under dagen visades premiäravsnittet av Mumindalen både på svenska och finska.

I det första avsnittet av serien ställs muminfamiljens gästvänlighet på prov när Mymlan och hennes stora barnaskara intar Muminhuset. Mest knepig blir situationen för Mumintrollet vars rum invaderas av det äldsta barnet i syskonskaran – den busiga Lilla My.

Lilla My är även 7-åriga Emilia Korelins och hennes 10-åriga bror Juuso Korelins favoriter.
“Vi tyckte om visningen! Hemma har vi också tidigare tittat på Mumin som serie och vi har också sett filmen Trollvinter, berättar de.

Barn vid premiären av serien Mumindalen
Bildtext Juuso och Emilia Korelins favorit är Lilla My.

Mumindalen visas på Yles kanaler 25.2

Till premiären rymdes denna gång bara en bråkdel av alla muminfans med. Serien kan ses på Yle Arenan och Yle TV2 med start måndag 25 januari. Yle Fem visar serien med start 26.2.

“Barnen har ett speciellt förhållande till Mumintrollen och den fina serien är gjord för hela familjen. Vi ville ge barnen en egen premiär i samarbete med Mannerheims barnskyddsförbund, Barnavårdsföreningen i Finland och Folkhälsan”, berättar Jasmiini Lappalainen, marknadsföringschef på Yle.

“Veckan har varit fylld av spänning nu när Tove Janssons älskade Mumintroll i ny tappning äntligen har premiär och snart kan ses av alla. Vi är mycket nöjda med kommande säsong och tror att avsnitten kommer att bjuda publiken på glädje och upplevelser. Mumintrollen tillhör alla, och speciellt barnen”, konstaterar Suvi Mansnerus, producent för Yle Drama.

“Vi är stolta över att som första beställare kunna leverera en verkligt högklassig internationell serie. Yle ser det som viktigt att inte bara visa serien för finländare, utan även att vara med och föra det finländska kunnandet ut i världen”, konstaterar Ville Vilén, direktör för kreativa innehåll vid Yle.

Den internationella premiären av Mumindalen hålls fredagen den 25 januari i Helsingfors. Medverkar gör såväl internationella som finländska stjärnor, animerare och självklart även muminfans. Premiären strömmas på Yle Arenan.


För produktionen av den nya serien Mumindalen ansvarar finska Gutsy Animations. Bolagets konstnärliga chef och ansvariga producent är Marika Makaroff. Yle fungerar som seriens beställare och visar serien i Finland. Regissör är Oscarsvinnaren Steve Box och som manusförfattare fungerar de prisbelönta Mark Huckerby och Nick Ostler. Producent är John Woolley som bland annat jobbat med den kända barnserien Fåret Shaun. Musiken till Mumindalen är gjord av Pekka Kuusisto och Samuli Kosminen. Varje avsnitt kommer dessutom att innehålla musik av internationella toppartister.

På andra språk