Vedeldare vill stänga spjället tidigare för att spara klabbar och värme - räddningsverkets råd: Riskera inte livet
Någon vill spara ved och ta tillvara maximal värme. En annan "har alltid gjort så, och mormor gjorde också alltid så". Men att spela med spjällets stängning kan sluta med livet som insats.
Under den kallaste vintertiden kan det vara lockande för vedeldaren att skynda med att stänga spjället till eldstaden, trots risken för osförgiftning.
En gammal uppfattning om att det är tryggt att stänga spjället då de blåa lågorna slocknat lever kvar, men vid räddningsverket är direktiven klara. Spjället ska inte stängas förrän glöden slocknat.
- Absolut rekommenderar man att det ska vara helt utbränt innan man stänger spjället, säger ledande brandinspektör Knut Lehtinen.
Att många gärna stänger spjället så fort som möjligt hänger ihop med att värmen inte ska gå till spillo.
- Man tror sig spara mycket energi när man stänger spjället för tidigt. Men gör man det finns det fara för osförgiftning.
- Den egna säkerheten är viktigare än det lilla som man möjligen sparar, säger Lehtinen.
Kolmonoxiden är dödligt giftig
Oset, eller kolmonoxiden, är väldigt giftig och dessutom både luktfri och osynlig för ögat. I Finland dör årligen mellan 10 och 20 människor i osförgiftning.
Trots riskerna finns det de som har för vana att till exempel stänga spjället då elden ännu pyr, men glöden inte längre har blåa lågor. I diskussioner kring vedeldning på sociala medier eller webbplatser med diskussionsforum, finns det de som berättar att de alltid haft för vana att göra så, och inte haft problem.
Att stänga spjället då blåa lågor inte längre syns till säger många att de lärt sig av äldre generationer. Lehtinen rekommenderar att vedeldare tar till sig nya vanor.
- Tiderna förändras och man kan ju tänka sig att äldre eldstäder och äldre hus inte är så täta som dagens hus. Det är frågan om oset kommer ut eller inte.
Också i nya täta hus ska själva spjället för säkerhets skull ha ett hål för att oset ska komma ut, även om någon råkar stänga det.
- Så det finns en del inbyggda säkerhetsåtgärder. Men det finns också spjäll som är helt täta, säger Lehtinen.
Att hänvisa till att det egna huset är så dragigt att det därför är mindre risk för osförgiftning är inte heller det ett argument som Lehtinen köper.
- Det är nog via skorstenen de giftiga gaserna ska komma ut, och inte via husväggarna.
- Man kan ju inte förutse vart gaserna far i huset, eftersom man inte kan se os, och inte heller känna lukten av den. Så man ska nog vara försiktig.
