Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Byn som vill bli klimatsmartare – Isnäsborna förbättrar världen varje månad över en kopp kaffe

Från 2019
Insnöad skylt.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Baren i Isnäs är långt byns hjärta och vardagsrum. Här samlades en handfull Isnäsbor till en första träff kring klimatfrågor en fredag kväll i början av januari.

Enligt Jenni Koistinen och Mikko Idlax blev det ett kreativt och fruktbart möte.

- Många av oss funderar ju på vad man kan göra i sin egen vardag för klimatet och miljön, säger Jenni Koistinen. Det gäller att hitta de små sakerna som man kan göra.

- Det är lättare om man är flera som funderar tillsammans, säger Mikko Idlax. Vi som bor här har alla rätt likadana utgångspunkter och utmaningar.

Han räknar upp bilåkandet, boendet och maten som de främsta gemensamma frågorna.

- Vi kommer att sätta fokus på en sak åt gången, säger Jenni Koistinen. Varje gång vi träffas håller vi en kort introduktion över ett tema.

Isnäs café och mycket snö på gården.
Bildtext Baren i Isnäs samlar bybona både till Karaoke och klimatkaffe.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Hon är en av initiativtagarna till klimatkaffesitsarna och medger själv att klimatångesten slår till ibland.

- Vi får så mycket information från så många håll om alla problem och utmaningar vi står inför, men jag blir nog hoppfull av att märka hur många vi är här i Isnäs som tillsammans vill påverka.

Konkreta idéer

Redan de första samtalen över kaffekopparna i baren gav konkreta resultat: Ett bakluckeloppis ordnas på lördag på parkeringen utanför bybaren, FB-gruppen Isnäs återvinner startades, och har redan 119 medlemmar, och nästa klimatkaffeträff är inprickad.

- Då ska vi fundera på plasten och hur man helst helt kunde undvika den i sin vardag, säger Jenni Koistinen.

Båda två vill jobba för att få en plastinsamlingsbehållare till ekopunkten i byn. Andra kommande samtalsämnen under våren är bland annat samåkning och närproducerad mat.

Jenni Koistnen och Mikko Idlax.
Bildtext Jenni Koistnen och Mikko Idlax.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I Isnäs med omgivning bor över 500 personer. Byn har vuxit en hel del under de senaste åren. En orsak är byskolan som har överlevt många indragningshot.

- Här i Isnäs är vi alla starkt bilberoende, själv kör jag bil flera gånger i veckan, konstaterar Mikko Idlax.

Själv är han fårfarmare i byn sedan början av 1980-talet. Jenni Koistinen blev Isnäsbo för tre år sedan. Hon är danskonstnär och kör så gott som varje vardag in till Lovisa eller Helsingfors.

Samåkning är ett av vårens tema

- Bilkörande är nog det som orsakar mitt största enskilda kolavtryck, säger hon. Så blir det när man vill bo på landet.

Kring kaffebordet har de redan funderat en del på trafikfrågor ur Isnässynvinkel.

Ekopunkt täckt av snö.
Bildtext Bara plastinsamlingen saknas.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Vi borde få fler bussturer upp till Gammelby och motorvägen, säger Mikko Idlax. Därifrån går det ju sen bussar både väster- och österut.

- Det sku vara fint om man inte behövde lämna byn så ofta för olika saker, säger Jenni Koistinen. Få mera service hit helt enkelt, till exempel i form av Mi-kurser.

Mikko Idlax har också ett öga för framtida teknologiska lösningar.

- Jag har en vän i byn som funderar på att köpa en el-mopedbil. Med den kan man bra köra tur-retur till Borgå på en laddning. Och den kan förstås förses med vinterdäck.

Nästa klimatkaffe dricks den åttonde februari i Isnäs bar. Fler loppisar ska det bli och möjligen en matring med närproducerade produkter. Aktivisterna ger gärna pinnen vidare till andra byar i Östnyland.

- Om det här blir en lyckad modell för klimatarbete, så kommer vi att utmana andra byar att starta egna klimatkaffegrupper, säger Jenni Koistinen.

Vägskylt och vinter.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln