Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finland gör mest nytta i världen, enligt ny rankning

Från 2019
Finlands flagga mot blå himmel.
Bild: Mostphotos

Finland placerar sig överst i mätningen The Good Country Index, där länder bedöms utifrån hur stor nytta de producerar. Listan offentliggjordes på onsdag.

The Good Country Index-studien publiceras nu för fjärde gången. I studien rankas 153 stater utgående från deras totala inverkan på jordklotet.

Länderna jämförs enligt 35 skilda parametrar, som grundar sig på data från FN och andra internationella organisationer.

Mätningen visar att Finland i relation till sin folkmängd gör mest nytta för mänskligheten, och samtidigt belastar miljön allra minst.

I fjolårets index kom Finland på fjärde plats. I den nya mätningen klättrar vårt land till tätplatsen, följt av Irland, Sverige, Tyskland och Danmark. Sverige toppade The Good Country Index för två år sedan, i fjol var det Holland som kom främst.

"Ett bra, jordnära land"

Finland noteras nu som bäst i världen bland annat då det gäller export av vetenskapliga publikationer, antalet patent, rörelsefrihet, pressfrihet, cybersäkerhet och frihandel, samt i att följa miljöavtal.

Det var en synnerligen nöjd utrikesminister Timo Soini som kommenterade den nya mätningen under det Världsekonomiska forumet i Davos.

- Finland är ett bra, jordnära land som åtnjuter förtroende på den internationella arenan. Det är resultatet av ett målmedvetet arbete, och jag ser det nästan dagligen i mitt arbete, menade minister Soini.

- Den här utmärkelsen är till nytta för den interna debatten och atmosfären i Finland. Vi kan vara stolta en stund, och sedan börja sträva efter att bli bättre igen.

Här uttalar sig indexets skapare Simon Anholt om vad det betyder att komma överst i jämförelsen.

Diskussion om artikeln