Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Venezuela ute på ett gungfly - militären och USA kan komma att avgöra Maduros öde

Från 2019
Uppdaterad 24.01.2019 09:15.
Venezuelas sittande president Nicolás Maduro höll ett tal från presidentpalatsets balkong till anhängare i Caracas.
Bildtext Venezuelas sittande president Nicolás Maduro höll ett tal från presidentpalatsets balkong till anhängare i Caracas.
Bild: EPA-EFE/Marcelo Garcia/Miraflores

USA och flera andra länder erkände under onsdag kväll oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas tillfälliga president. President Maduro svarade genom att bryta alla diplomatiska förbindelser med USA.

Venezuelas sittande president Nicolás Maduro beskyllde oppositionen för ett kuppförsök med stöd av USA. Han gav de amerikanska diplomaterna 72 timmar på sig att lämna landet.

Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo kommer man inte att följa den uppmaningen. Istället kommer USA i fortsättningen att sköta sina diplomatiska relationer till Venezuela via Guaidós övergångsregering.

Tidigare under onsdagen hade Guaidó utropat sig till landets tillfälliga president.

Guaidó är ordförande för nationalförsamlingen som fråntogs all makt redan 2017. Enligt hans tolkning av grundlagen så har han rätt att utropa sig till tillfällig president och utlysa nyval i den situation som Venezuela nu befinner sig.

Oppositionsledaren Juan Guaidó under sitt tal i Caracas där han utropade själv till president.
Bildtext Oppositionsledaren Juan Guaidó under det tal i Caracas där han utropade själv till president.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Jag svär att använda presidentskapets makt för att säkerställa ett slut på maktmissbruket, sade han framför en folkmassa som brast ut i applåder och jubel.

Guaidó vill nu tillsätta en övergångsregering och utlysa nyval.

Ryska duman och Kuba tillhör dem som fördömer skeendet

USA:s president Donald Trump var alltså snabbt ute och erkände Guaidó som tillfällig president för Venezuela.

- Invånarna i Venezuela har lidit alltför länge under Maduros illegitima regim. Idag erkänner jag ordföranden för Venezuelas nationalförsamling, Juan Guaidó som Venezuelas president, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

Kanada, Argentina, Brasilien, Chile, Kolombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Paraguay och Peru följde omedelbart efter USA:s exempel.

Mexiko och Uruguay, i sin tur har inte gett sitt uttryckliga stöd till Guaidó utan i stället manat alla parter - både i och utanför Venezuela - till lugn.

Anhängare till oppositionsledaren Guaidó lyssnade på hans tal i Caracas.
Bildtext Anhängare till oppositionsledaren Guaidó lyssnade på hans tal i Caracas.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU:s utrikeschef Federica Mogherini har efterlyst nyval i Venezuela och sagt att "det venezuelanska folkets röst inte kan ignoreras". Samtidigt krävde hon att Guiaidós och hela nationalförsamlingens rättigheter och säkerhet ska respekteras.

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez uttryckte sitt stöd för Maduro och beskrev Guiadós initiativ som ett kuppförsök.

Också exempelvis ordföranden för den ryska dumans utrikesutskott, Leonid Slutskij, har uttryckt sig i liknande ordalag. Enligt honom är dessutom USA:s handlande ett uttryck för flagrant inblandning i Venezuelas inre angelägenheter och för amerikansk hegemoni.

Guiadós liv i fara?

När reportrar utanför Vita huset i USA frågade om Trump överväger militära åtgärder mot Venezuela svarade han:

- Vi överväger ingenting, men ingenting är uteslutet.

Trump lovade Guaidó USA:s fulla "diplomatiska och ekonomiska stöd" för att återställa demokratin.

Frågan är hur långt USA är berett att gå för att stödja Guaidó.

Många anser att Guaidós liv är i fara. Venezuelanska jurister har redan vädjat om åtgärder från de amerikanska staternas organisation OAS för att skydda Guaidó, hans fru och hans dotter.

En venezuelansk polis under protesterna 23.01.2019.
Bild: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Det finns inga säkra uppgifter på hur många som mist livet i de senaste dagarnas demonstrationer i Venezuela. Enligt en venezuelansk människorättsorganisation har minst 13 människor dödats under protesterna.

Militären kan avgöra Maduros öde

Venezuela är nu verkligen ute på ett gungfly och enligt de flesta bedömarna är det militärens stöd som avgör hur det går för Maduro under den närmaste framtiden.

Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino har redan uttryckt sitt stöd för Maduro genom att skriva att Venezuelas soldater inte accepterar en president vars utnämning bryter mot lagen. Enligt honom är militärens uppgift att försvara landets grundlag och nationella suveränitet.

Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino (till höger) i sällskap av president Nicolás Maduro under en militär ceremoni den 10 januari 2019.
Bildtext Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino (till höger) i sällskap av president Nicolás Maduro under en militär ceremoni den 10 januari 2019.
Bild: EPA-EFE/Cristian Hernandez

Maduro har hela tiden sett till att miltärledningen fått stora ekonomiska fördelar. Ändå är det osäkert hur starkt stödet för honom verkligen är. Bland vanliga soldater har det försvagats rejält under senare tid.

Valfusk och ekonomiska problem

Maduros Venezuela har varit fångat i en ekonomisk kris de senaste åren.

Landet har plågats av hyperinflation samt brist på mat, mediciner och andra förnödenheter som tvingat miljoner venezuelaner att lämna landet.

Maduro svors in som president för sin andra mandatperiod tidigare i januari, trots att både en stor del av venezuelanerna och omvärlden betraktade valet som rent bedrägeri.

Maduro har även fördömts för sina brott mot mänskliga rättigheter.

Källor: AP, AFP, Reuters, Yle, STT,

Artikeln uppdaterades 24.1.2019 klockan 06.16 med uttalandet från Venezuelas försvarsminister och kl.08.15 med flera reaktioner och detaljer + en ny rubrik.

Diskussion om artikeln