Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Janina Fry opererade bort båda brösten efter beskedet om kraftigt förhöjd cancerrisk: “Ingen ska tala om för mig hur jag borde se ut”

Från 2019
Janina Fry
Bildtext Efter flera livskriser i rad mår Janina Fry bra igen.
Bild: Parad Media

Några månader efter att Janina Frys mamma hade gått bort i bröstcancer hittades en elakartad knöl också i Janinas bröst. Men det var inte allt – prover visade att Janina Fry bär på en genmutation som mångdubblar risken att drabbas av bröstcancer.

Fotomodellen, modedesignern och företagaren Janina Fry sprudlar av liv, skämtar friskt och gestikulerar när hon pratar. Det är svårt att tro att hon för bara ett år sedan befann sig på den absoluta botten.

Inne i en bubbla av sorg

Hon hade gått omkring som i ett töcken efter att ha förlorat båda sina föräldrar. Först miste hon sin pappa. Ett och ett halvt år senare dog hennes mamma efter en segsliten kamp mot bröstcancer.

– Mamma och jag hade bara 20 års åldersskillnad och vi stod varandra väldigt nära. Hon var min viktigaste vän.

Janina Fry beskriver den sista tiden med sin mamma som att följa med ett flygplan som störtar, rätt in i det oundvikliga. Efter mammans död kapslade Janina in sig i en bubbla av sorg.

Hon kunde inte fungera normalt, kände inte igen sin egen kropp. Hon besökte till och med ett medium för att få kontakt med sin mamma – utan resultat.

“En hink isvatten i ansiktet”

Janina Fry var i det här känsloläget när en rutinkontroll avslöjade ett förstadium till cancer i hennes ena bröst.

– Det var som att få en hink isvatten i ansiktet. Det fungerade som en väckarklocka, jag insåg att nu gäller det mitt eget liv och mina egna barns mamma.

Bär på en ärftlig genmutation

Men det skulle komma mer. Ett gentest visade att Janina Fry har en genmutation vid namn BRCA2, som kraftigt förhöjer sannolikheten att drabbas av ärftlig bröstcancer. När risken att insjukna i vanliga fall är 12 procent, har en kvinna med den här genmutationen 40–80 procents risk.

– Jag blev helt chockad. Läkaren sa direkt att hon rekommenderar att jag låter ta bort all vävnad i brösten i förebyggande syfte. Det var ganska mycket att ta in på samma gång.

Risken för bröstcancer sjönk till tre procent

Men när Janina insåg hur stor risken var att cancern skulle komma tillbaka, jämfört med en risk på bara tre procent om bröstkörtelvävnaden avlägsnades, var det till sist ett ganska lätt beslut.

Däremot var det många svåra operationer som väntade. Stora operationer är alltid förknippade med risker.

– Jag hade aldrig blivit opererad förut, men under fjolåret låg jag sammanlagt 14 timmar på operationsbordet. Det är ganska “hurja”.

Slut på rygg- och nackbesvär

All körtelvävnad togs bort och brösten rekonstruerades med hjälp av både implantat och egen kroppsvävnad som togs från ryggmuskulaturen. Den nya bysten gjordes mindre än Janinas naturliga, som i flera år hade vållat henne rygg- och nackbesvär samt hindrat många former av motion.

– Det var ärligt talat en lättnad att slippa den tunga bysten. Jag känner mig föryngrad, och att sporta är en helt annan sak nu. Om någon där ute funderar på att förminska brösten så säger jag att det kan löna sig!

Kvinnligheten sitter inte i brösten

I sitt arbete som modell har Janina Frys kropp varit ett av hennes arbetsredskap. Hon har fått kommentarer som “Din kropp är din plånbok” och blivit kräkfärdig av indignation. I dagsläget är hon helt förvissad om att hennes kvinnlighet inte sitter i brösten.

– Ingen ska komma och säga åt mig hur jag ska se ut eller vara. Det ger så mycket press och stress. Jag vill inte alls identifiera mig med det där.

Viktigt att prata med barnen

Genmutationen som Janina Fry bär på är starkt ärftlig. Att tidigt berätta sanningen för de två barnen var viktigt för föräldrarna Fry.

– De var först väldigt fundersamma. De förstår inte allt, men det är viktigt att använda de rätta orden. Annars blir det konstigt och barnen kan lätt börja fantisera ihop saker.

Mindre självklart var det att gå ut med berättelsen i medierna.

– Som offentlig person var jag rädd att någon som inte tycker om mig skulle tänka “Hoppas det går riktigt illa”!

Vill ge styrka åt dem som är mitt i processen

Lusten att dela med sig och sprida kunskap om ärftlig bröstcancer var ändå stark. Att andra kändisar, som Hollywood-stjärnan Angelina Jolie, hade varit öppna med sina berättelser betydde mycket för Janina Fry i hennes egen process.

Nu vill hon göra det samma för andra som kämpar.

– Det gäller ganska många människor och det kan ge dem tröst att jag har gått den där samma stigen.

Efter Nio om sällskap den 28 januari klockan 21 i Yle Fem samt på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln