Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Byggbolaget Hartela: Citymarket på västra åstranden i Borgå klart tidigast 2021 – oklart vem som ska driva hotellet

Från 2019
Uppdaterad 09.09.2019 14:11.
Illustation av hotell och Citymarket vid västra åstranden i Borgå
Bildtext En tidigare illustration över hur västra åstranden kan se ut efter att Hartelas byggprojekt är klart.
Bild: Borgå stad

Nu är det klart att byggbolaget Hartela kan gå vidare med hotell- och Citymarketbygget i Borgå. Byggandet kommer kanske i gång i höst.

På onsdagen klarnade det att Högsta förvaltningsdomstolen inte beviljar besvärstillstånd i frågan om hotell- och Citymarketplanerna på västra åstranden i Borgå.

Detaljplanen har alltså vunnit laga kraft och byggandet kan komma i gång.

Matti Aho, vd för Hartela i södra Finland, säger att man nu kan fortsätta de kommersiella förhandlingarna på allvar.

Det gäller Kesko, potentiella hotelloperatörer och potentiella investerare.

– Visst har vi fört förhandlingar hela tiden men aktörerna vill inte förbinda sig innan det finns något slags tidtabell, säger Aho.

Hotelloperatören klarnar till sommaren

Matti Aho uppskattar att byggandet kan börja tidigast i höst. Det dröjer några månader innan förhandlingarna med de inblandade aktörerna är slutförda.

Dessutom gäller det att planera och ansöka om bygglov.

– Komplexet blir klart tidigast 2021, beroende på hur vi kommer i gång. Jag uppskattar att arbetena tar ungefär två år bara vi kommer i gång.

Tidigare har Hartela sagt att intresset för att driva ett hotell på västra åstranden inte har varit särskilt stort. Enligt Matti Aho har man ändå förhandlat med flera potentiella operatörer.

– Någon är kanske mer potentiell än någon annan, men vi kan inte offentligt berätta vem vi förhandlar med innan allt är färdigt.

Målet är att ro ärendet i hamn under våren. Aho säger att man kommer att gå ut med namnet på den blivande hotelloperatören ”allra senast innan sommarsemestrarna”, men förhoppningsvis tidigare.

Ska inte konkurrera med Valtimohuset

Medan Citymarket- och hotellplanerna på västra åstranden har behandlats i domstol klarnade det att Valtimohuset i centrum säljs. De sju köparna planerar att grunda ett högklassigt hotell i Valtimohuset.

Hartela har tidigare sagt att också hotellet på västra åstranden ska bli högklassigt. Matti Aho, har Valtimohusprojektet förändrat era planer?

– Visst har det förändrat dem lite så att vi kanske inte grundar ett boutiquehotell och konkurrerar med dem. Men profilen är förstås öppen ännu. Det beror på hotelloperatören och vad de tycker att passar in i Borgå.

Hotellkonceptet är ett av föremålen för vårens förhandlingar, tillägger Aho.

I podcasten Östnyland på 20 minuter nedan kan du också höra vad Borgås biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz har att säga om Hartelas planer.

24.1.2019: Hotellet på västra åstranden i Borgå behöver både intressent och bygglov - finns det en plan B?

20:00

Diskussion om artikeln