Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den organiserade brottsligheten och musikindustrin del 2: Yakuzan, Shower Posse, Camorran och andra skurkar

Från 2019

Fokus på organiserad brottslighet inom musiken, del 2/2

Programmet är inte längre tillgängligt

Den organiserade brottsligheten i USA och hur den har infiltrerat musikbranschen granskade vi nyligen. Men USA är ju inte hela världen. Här kollar vi hur det ser ut i några andra länder.

Yakuzan i Japan

Tsuruta Kōji
Bildtext Skådisen Tsuruta Koji till vänster misshandlades efter att hans manager hade visat "dålig attityd" under ett möte med Yakuza-organisationen Yamaguchi-gumis ledare Taoka Kazuo
Bild: Courtesy Everett Collection/All Over Press

Den japanska Yakuzan som i själva verket består av flera självständiga organisationer har infiltrerat det japanska näringslivet så till den grad att vissa branscher är mera eller mindre kontrollerade av dem.

Själva organisationens uppbyggnad påminner om den amerikanska maffians. Den högsta chefen kallas Oyabun eller kumicho medan shateigashira och saiko komon motsvarar capo och consigliere.

Den största av japans Yakuza-organisationer, Yamaguchi-gumi har varit inblandad i underhållningsbranschen sedan 1940-talet.

Den japanska musikbranschen är hårt strukturerad. Artisterna har kontrakt med talangbyråer som sköter deras karriärer, väljer skivbolag och uppträdande på TV och i filmer.

Yamaguchi-gumi fungerade bland annat som manager åt den populära enka-sångerskan Misora Hibari och grundade agenturen Kobe Geinosha år 1957.

I dag ryktas organisationen ha infiltrerat en av Japans ledande byråer, Burning Productions.

Den näststörsta Yakuza-organisationen Sumiyoshi-kai har infiltrerat Tokyos nöjesdistrikt där de kontrollerar restauranger och nattklubbar.

Engelska gangstrar, rockstjärnor och adliga personer i Swinging London på 60-talet

London på 60-talet var skådeplatsen för fenomenet Swinging London, en kulturell omvälvning där de gamla strikta klassgränserna suddades ut.

Olika slags konstnärer, gangstrar, musiker och yngre medlemmar av adeln rörde sig i samma cirklar och blev bekanta med varandra.

Reg, Charlie och Ronnie Kray
Bildtext Reg, Charlie och Ronnie Kray. Bröderna försåg diverse rock- och popstjärnor med livvakter.
Bild: Pen and Sword / Mediadrumworld.com/All Over Press

De gangstrar som hade den högsta profilen i det här gänget var tvillingbröderna Ron och Reggie Kray. De tyckte om att visa upp sig med kändisar och vissa typer i musikbranschen drog nytta av detta.

Managers som Don Arden påpekade gärna att det bara behövdes ett telefonsamtal till tvillingarna för att den han förhandlade med skulle råka illa ut om han inte fick sin vilja igenom.

Rockstjärnornas livvakter rekryterades ofta ur de kriminella kretsarna. När bröderna Kray redan var inburade på livstid grundade de företaget Krayleigh enterprises med hjälp av den äldre brodern Charlie.

Krayleigh försåg rock- och filmstjärnor på besök i Storbritannien med livvakter. Det gick bra ända tills några av de ur gangsterkretsarna rekryterade livvakterna visade sig ha bristande självkontroll.

Det förekom skumma typer i många av de brittiska gruppernas peronal. Det förekom flera ljusskygga individer i kretsarna kring The Rolling Stones, Led Zeppelin och Black Sabbath.

Det ryktades till och med om att ett gäng inbrottstjuvar jobbade som turnépersonal åt en av de stora grupperna och att inbrotten ökade markant i städerna där gruppen uppträdde.

Steve Marriott
Bildtext Steve Marriott

Det hela kan ju låta litet roligt så här i efterhand men sanningen är nog att många fick lida för skurkarnas tilltag.

Steve Marriott, känd från grupperna Small Faces och Humble Pie, råkade ut för flera kriminella managers som Don Arden och Dee Anthony under sin karriär.

I USA fördes han en gång till Gambino-familjens klubblokal där det gjordes klart före honom att det var onödigt att irritera sin manager (Dee Anthony) med frågor om vart pengarna tog vägen.

Till slut vägrade han göra skivor och spelade bara på små klubbar för att undvika den sidan av musikbusinessen.

Steve Marriott dog år 1991 efter att en eldsvåda bröt ut i hans hem.

Jamaica: från gungande reggaerytmer till kokainhetsad dancehall

Arnett gardens i Kingston, Jamaica
Bildtext Arnett Gardens i Kingston, Jamaica. Invånarna kallar platsen Concrete Jungle.

På Jamaica var den organiserade brottsligheten länge en biprodukt av politiken.

Två partier, det vänsterinriktade People’s National Party som leddes av Michael Manley och högerpartiet Jamaica Labour Party med Edward Seaga som ledare hade båda nära kontakter till brottsorganisationer.

Stadsdelarna i huvudstaden Kingstons fattiga kvarter var uppdelade bland brottslingarna och gängledarna kunde se till att invånarna röstade på det parti deras stadsdel var förknippad med.

I stället för 70-tals reggaens fred och spiritualitet handlade 1980-talets dancehall-musik ofta om våld och skjutvapen.

Den nya estetiken hade mera med kokain att göra än med roots-reggaens lugna lovsånger till rastafariernas sakrament ganja.

Många av dancehall-artisterna har nära band till de kriminella organisationerna.

Det finns till och med ett skivbolag som ägs av släktingar till Shower Posse-ledaren Christopher "Dudus" Coke som har gett ut material med kända artister som Sizzla och Wybz Kartel.

Sjung för gangstrarna i Neapel eller dö

Camorra
Bildtext Av alla italienska brottsorganisationer är Camorran i Neapel den som är djupast insyltad i musikbranschen.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den sicilianska maffian är bara en av otaliga brottsorganisationer i Italien. Den som har mest att göra med musikbranschen är den napolitanska Camorran.

Piratkopiering och försäljning av CD:n och DVD:n är en betydande skuggindustri i Neapel och kontrolleras av Camorran.

Medlemmar i organisationen, s.k. camorristi verkar också uppskatta musik vilket leder till att artister ofta inbjuds att uppträda på deras fester.

Det görs klart för dem att det inte går att tacka nej ifall de vill behålla alla sina kroppsdelar

De amerikanska mafiosona fick åka hem med oförrättat ärende

Remu Aaltonen, Helsinki, 3.8.2017
Bildtext Remu Aaltonen. För tuff för maffian?
Bild: Antti Haanpää / Yle

Den organiserade brottsligheten blir allt mera globaliserad och organisationer från olika länder samarbetar. I själva verket var skurkarna ute i god tid.

Det berättas om att några amerikanska mafioson skulle ha varit intresserade av att bli managers åt finländska Hurriganes på 70-talet.

Ett par typer kom till Helsingfors men åkte hem igen utan något kontrakt i fickan. Kanske de insåg att Remu Aaltonen var för bekant med deras bransch och inte gick att lura lika lätt som många av hans kolleger.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln