Nu byggs ishallen i Vasa ut - kapaciteten ökar till 5 000 åskådare
I dagarna inleds utbyggnaden av ishallen i Vasa. Prislappen är kring 17 miljoner euro och färdigt ska allt vara i slutet av 2020.
Entreprenören är vald och arbetet kör igång om ett par veckor.
Arbetet inleds i A-delen av tävlingshallen, alltså den del av hallen som ligger mot ishallskomplexets träningsrinkar.
Utbyggnaden och renoveringen borde inte inverka på Vasa Sports möjligheter att spela sina hemmamatcher. Största delen av arbetet utförs nämligen sommartid.
Men visst kommer projektet att synas och påverka arrangemangen också under själva säsongen.
- Delar av hallen kommer att vara en byggarbetsplats och det påverkar hur publiken kommer in i hallen och vad för slags service vi kan erbjuda i hallen, säger Vasa Sports vd Tomas Kurtén.
Kapaciteten ökar
Ishallen ska utvidgas mot den nuvarande parkeringen. De tre träningsrinkarna påverkas inte av utbyggnaden.
Hallen ska bland annat få en ny restaurangvåning med plats för 400 gäster. Kurtén hoppas att den förnyade hallen ska ha en positiv inverkan på såväl intresset för ishockey som för pengaflödet.
Hallens publikkapacitet stiger från 4136 till 5000. Tomas Kurtén förväntar sig att de nya platserna kommer att ha en inverkan på publikmedeltalet.
- Vi har sett det i andra utvidgade hallar, att publikmängden ökar. Vårt medeltal kunde ligga där kring 3500 personer, tror Kurtén.
Under den pågående säsongen har Sport haft problem med att locka folk till matcherna.
Håller budgeten?
Budgeten är drygt 17 miljoner euro. Vasas andel är tio miljoner och Korsholms cirka två. Staten bidrar med 750 000 euro och Vasa Sport och Vasaregionens arenor bidrar också med pengar.
Det är långt ifrån ovanligt att byggprojekt blir att kosta mer än vad som budgeterats.
Hur kommer det att gå i det här fallet?
- Vi har gjort ett precist planeringsarbete och det ska vi hålla oss till, säger Michael Lyyski, direktör på Vasaregionens arenor.
Det är ingen liten investering rent ekonomiskt och omfattningen har också fått kritik. Lyyski anser dock att man är tvungen att göra något, med tanke på hallens ålder och användningsgrad.
- Hallen är byggd i början på 70-talet och den är i konstant användning. Den måste förnyas för att möta dagens krav, säger Lyyski.
Taket blir platt
Förutom den redan nämnda nya restaurangvåningen och de nya sittplatserna, ska man också förnya ventilationen, omklädningsrummen och hallens korridorer. Det blir också högre till tak än tidigare, när det nya platta taket ersätter dagens bågtak.
- Det blir en stor operation, att byta taket. Det kommer vi att göra sommaren 2020 och helt klar ska den nya hallen vara i slutet av 2020, säger Lyyski.
Artikeln är en bearbetning av Yle Pohjanmaas artikel skriven av Terhi Varjonen