Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jessica har i 20 år hittat sin mat bland soporna – också hunden får godbitar ibland

Från 2019
Jessica Suni och hunder Hertta.
Bildtext Jessica Sunis hund Hertta kan ibland få sig en extra smakbit om Suni hittar något smaskigt, men icke-veganskt, i soporna.
Bild: Saga Mannila/Yle

Helsingforsbon Jessica Suni har varit vegan i cirka 20 år och frigan, det vill säga sopdykande vegan, nästan lika länge.

Ordet friganism kommer från engelskan free, det vill säga gratis, och av ordet veganism. Att vara frigan innebär helt enkelt att man äter veganmat som annars skulle ha kastats bort.

Suni hörde om friganism ungefär samtidigt som hon blev vegan.

– Det började med att jag blev vegan och ganska snabbt efter det så hörde jag om friganism. Först tyckte jag att tanken på att folk gräver i soporna efter mat lät ganska äcklig.

När Sunis kompisar tog med henne för att leta efter mat i soporna märkte hon att sopkärlen i själva verket är ganska hygieniska och att den bortslängda maten ofta är packad i plast.

Grönsaker och frukt som har kastas i soptunnan
Bildtext Ätbara bananer och plastförpackat bröd brukar man oftast hitta i soporna, enligt Jessica Suni.
Bild: Yle

– Vi hittade massor med bröd som var packat i plast. Då konstaterade jag att det inte alls var äckligt. Varorna som vi hittade var ungefär av lika bra kvalitet som de som säljs i affären. Bästföredatumet hade passerat, men produkterna var i gott skick.

Friganism handlar om mer än mat

Suni funderar mycket på sitt ekologiska fotspår. För henne handlar friganism alltså inte endast om mat eller om att minska på matkostnaderna.

– Det är mer helhetsmässigt. Jag kommer till exempel inte ihåg när jag senast skulle ha köpt nya kläder. Ibland behöver jag köpa nya underkläder, de är trevligare att köpa nya än begagnade. I övrigt har jag fått mycket kläder av kompisar eller köper på loppis.

Ibland har Suni också hittat rena, hela och till och med strukna kläder i soporna.

– De har varit vikta och nätt packade i en sopsäck, säger hon.

Årligen slänger varje finländare ungefär 24 kilogram mat i soporna. Det handlar alltså om sådan mat som ännu skulle gå att äta och tillreda.

Jessica Suni.
Bildtext Jessica Suni hoppas på att matsvinnet ska minska och att ätbar mat inte ska slängas i soporna.
Bild: Saga Mannila/Yle

– Bröd och bananer brukar man alltid hitta om man rotar i soporna. Utbudet varierar ändå lite enligt säsongen. Efter julen är det till exempel jullådor och skinka som slängs bort.

I dagsläget rotar Suni ändå inte så mycket i soporna. I stället får hon tag på överbliven mat på andra sätt.

– Jag kallar det för "pre-dykning". Jag har till exempel kommit överens med vissa butiksägare att de ger mig den mat som annars skulle kastas bort. Det här utgör kanske 50 procent av den mat som jag äter.

Hon har aldrig behövt göra kompromisser gällande veganism, även om hon på förhand inte kan veta vad hon hittar eller får för produkter.

Jag hoppas att butikerna slänger bort allt mindre mat och att de i stället ger bort maten till någon som behöver den

― Jessica Suni.

– Om jag hittar något som inte är veganskt, men är i gott skick, till exempel ost eller kött, så ger jag det till min hund som då blir överlycklig. Vi ger annars vanlig hundmat till Hertta, men ost och kött hör inte till det som vi brukar köpa.

Sopkärlen låses allt oftare

Enligt Suni har det blivit svårare att komma åt den mat som butiker slänger bort för att affärernas sopkärl ofta ligger bakom lås och bom.

– När jag började var det lättare att hitta olåsta sopkärl. Det har också blivit allt vanligare att man får gå hem tomhänt. Det hände aldrig förr.

Att mataffärernas sopkärl inte längre är överfulla med ätbar mat tyder enligt Suni på en positiv utveckling.

– Jag hoppas att butikerna slänger bort allt mindre mat och att de i stället ger bort maten till någon som behöver den, eller ger vidare maten till någon välgörenhetsorganisation.

Lådor med livsmedel.
Bildtext Restaurang Loop i Lappviken i Helsingfors tillverkar mat av livsmedel som mataffärerna slängt bort.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Suni menar att kvällstid är den bästa tiden att dyka efter mat.

– Det kan kännas besvärligt för butikspersonalen om de ser att någon rotar i soporna. Om man vill sköta sopdykningen mer diskret är det bättre att göra det på kvällen.

Hon har ändå aldrig fått negativa reaktioner på att hon är frigan. Matförgiftning har hon heller aldrig drabbats av.

– Ibland plockar jag med mig något som ser bra ut men som sedan visar sig vara dåligt, men det är inget problem för jag har ett biokärl.

Termer att hålla koll på

Fennovegan: En person som är vegan och som försöker konsumera så närproducerad mat som möjligt. I Finland är det svårt att vara fennovegan till hundra procent i och med att det bland annat kan vara svårt att få tag på proteinrika produkter som odlats i Finland.

Flexitarian: En person som försöker äta mer vegetariskt, men som inte har slutat äta kött helt och hållet. Ofta äter flexitarianer mest lakto-ovo-vegetarisk kost, men de kan också tänka sig äta kött eller fisk ibland.

Frigan: En sopdykande vegan. Ordet är en kombination av det engelska ordet "free", det vill säga gratis, och av ordet vegan.

Lakto-ovo-vegetarian: En person som äter ägg och mjölkprodukter, men som inte äter kött, fågel, fisk eller skaldjur. Det finns också personer som kallar sig för ovo-vegetarianer (äter ägg men inte mjölkprodukter) och lakto-vegetarianer (äter mjölkprodukter men inte ägg).

Pescetarian: En person som inte äter kött men som äter fisk, skaldjur, ägg och mjölkprodukter.

Vegan: En person som inte äter någonting som kommer från djurriket som till exempel kött, fisk, skaldjur, ägg, honung och mjölkprodukter. En vegan köper heller inte kläder som innehåller material från djur som till exempel läder och ylle.

Vegetarian: En person som inte äter kött, fisk, eller skaldjur. Däremot kan hen enligt vissa tolkningar äta mejeriprodukter och ägg. Enligt andra tolkningar äter en vegetarian ingenting från djurriket.

Källor: Svenska Akademiens ordlista, Livsmedelverket i Sverige, Veganförbundet, Vegaani.org, Freegan.info.

Faktarutan har preciserats 28.1 2019 klockan 10:53 med att vegetarianer enligt vissa tolkningar kan äta meijeriprodukter och ägg, medan andra menar att en vegetarian inte äter någonting från djurriket.

Diskussion om artikeln