Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det blev ett helt nytt liv - familjen Alzoubi hittade hemland och trygghet i Finland

Från 2019
Uppdaterad 25.01.2019 09:46.
Akram Alzoubi med sina fem barn.
Bildtext Akram Alzoubi med barnen Ghalya, Reemas, Asia, Sef och Mohammad.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Kommunerna i Finland är beredda att välkomna 1300 flyktingar i år. Men Finland tar bara emot 750 kvotflyktingar.

Det innebär att till exempel Österbotten bara får ta emot hälften så många flyktingar som kommunerna skulle vilja.

- Det är tråkigt. Fjolåret var första året då kommunerna här valde att höja kvoten till 100. Delvis till följd av den akuta situationen i Syrien, säger personaldirektör och tidigare integrationskoordinator Eva-Maria Emet i Jakobstad.

Eva-Maria Emet.
Bildtext Eva-Maria Emet.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Kommunerna är måna om att få nya invånare och nyinflyttade är ett välkommet tillskott, enligt Emet. Och många kvotflyktingar som kommit till regionen verkar också stanna.

Familjen Alzoubi från Syrien kom till ett höstigt Kronoby september 2014. Familjen bor kvar och Akram Alzoubi tycker inte det är svårt att bo i Finland i mörk och kall vinter.

- Vi flyttade från ett krig. Hittar man trygghet och säkerhet så är det inte ett bekymmer att det är vinter eller mycket snö.

Både Akram och Abeer studerar på Optima, han studerar datateknik, hon till konditor. Akram säger att de fått många finländska vänner i regionen.

- Vi besöker varandra nästan varje vecka och bjuder på kaffe och ibland mat - svensk och arabisk mat. Våra barn får mer och mer kompisar via skolan och de besöker varandra på födelsedagar och de trivs så bra.

Överens med vädret och tackar gud

Och via skolan träffar Alzoubi andra föräldrar, och han känner att folk börjar veta vilka familjen är. Man byter några ord med varandra i matbutiken, på fotbollsträningar.

- Det är mycket bra för hela min familj. Vi lever bra, kommer överens med människorna, skolan och vädret också, säger Alzoubi.

Han vill ogärna uttala sig om Finlands flyktingpolitik. I stället tackar han alla som hjälpt familjen på olika sätt.

Yle Österbotten intervjuade paret Abeer och Akram Alzoubi ungefär en månad efter att de anlände. Att vara i flyktingläger är som att dö lite varje dag, sa de då. Och de hoppades på ett helt nytt liv i Finland.

Blev det det?
- Ja det blev ett helt nytt liv för mig och min familj. Vi tackar gud som sände oss till Finland där vi kunde börja ett nytt liv.

Abeer och Akram Alzoubi anlände till Kronoby 2.9.2014.
Bildtext Abeer och Akram Alzoubi en månad efter att de anlänt till Finland 2014.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Jobb och landsmän positivt

Jakobstadsregionen har medvetet valt att försöka få kvotflyktingar från Syrien flera år i rad. Det är ett sätt att se till att de nyanlända trivs och bor kvar.

Och det verkar ha fungerat.

- Väldigt många har stannat. En viktig orsak är att de lärt sig språken bra. På kort tid pratar de både svenska och finska.

En annan sak som har gjort att många stannat är att de har fått jobb, tror Emet.

- Det är arbetskraftsbrist. Och många har ett yrke eller kunskaper de genast kan börja tillämpa.

För Akram Alzoubi är det positivt att också andra familjer från Syrien bor i samma kommun. Kronoby har tagit emot åtminstone 7 syriska familjer de senaste åren och Alzoubi har varit med och hjälpt dem tillrätta. Han var med Röda Korset och välkomnade familjerna då de anlände.

- Och om de behöver tolk eller köpa mat från stan så kan jag hjälpa dem tills de får körkort och bil.

Vasa får inga kvotflyktingar

Före 2015 tog Finland emot fler kvotflyktingar än kommunerna var villiga att bereda plats för. Men kring 2015 ändrade det, säger Emine Ehrström som sköter flyktingärenden på NTM-centralen.

Det är inrikesministeriet som bestämmer hur platserna fördelas mellan kommunerna. Förutom 50 kvotflyktingar till Larsmo, Pedersöre, Nykarleby, Kronoby och Jakobstad får Karleby i år 20 kvotflyktingar istället för 30 som staden är beredd att ta emot.

Korsholm får 20 i stället för 35 och Vasa som är beredd att ta emot 20 får inga kvotflyktingar alls.

- Det finns flera kommuner som har skapat integrationstjänster och därför skulle de vilja ha kvotflyktingar nu. De har kunnande och vill inte stänga en enhet som fungerar, säger Ehrström.

Diskussion om artikeln