Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bolton: USA vill styra om Venezuelas oljeinkomster från Maduro till Guaidó - militärledningen stöder Maduro

Från 2019
Uppdaterad 25.01.2019 07:36.
Ordföranden för Venezuelas nationalförsamling Juan Guaidó till vänster och landets sittande president Nicolás Maduro till höger.
Bildtext Ordföranden för Venezuelas nationalförsamling Juan Guaidó till vänster och landets sittande president Nicolás Maduro till höger.
Bild: AFP / Lehtikuva

För att stöda den självutnämnde presidenten i Venezula, oppositionsledaren Juan Guaidó, vill USA nu försöka strypa Maduro-regeringens oljeinkomster. Det sade president Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton. Samtidigt visar militärledningen i Venezuela sitt fortsatta stöd för Nicolás Maduro.

- Vad vi fokuserar på idag är att stänga av den illegitima Maduroregimen från dess inkomstkällor. I enlighet med vårt beslut att erkänna Juan Guaidó som landets grundlagsenliga tillfälliga president så anser vi att inkomsterna bör gå till honom, sade John Bolton till reportrar utanför Vita huset natten till fredagen, finsk tid.

Bolton medgav att det är komplicerat att styra om oljeintäkterna från regimen Maduro till Guaidó och oppositionen, och att regeringstjänstemän som bäst utreder hur det här skulle kunna gå till. Enligt Bolton diskuterar USA också den här frågan med allierade i både Latinamerika och Europa.

John Bolton tillsammans med sina medarbetare utanför Vita huset på torsdagen 24.1.2019.
Bildtext John Bolton tillsammans med sina medarbetare utanför Vita huset på torsdagen 24.1.2019.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

BBC har talat med analytiker som säger att det kan bli svårt för USA att förverkliga de här planerna.

USA har redan infört en lång rad sanktioner mot Maduroregimen och Maduros närmaste män. Venezuelas tillgång till den amerikanska lånemarknaden har strypts och venezuelanska guldhandlare har svartlistats.

Tillsvidare har USA fortsatt att importera olja från Venezuela och lämnat oljan utanför sanktionerna.

Enligt BBC kan Venezuela exportera sin olja till vänligt sinnade stater såsom Ryssland eller Kina i stället.

Militärledningen och Högsta domstolen stöder Maduro

Stödet från militären har beskrivits som nyckeln till att kontrollera landet och tillsvidare ser stödet från militärledningen ut att ligga hos Maduro.

Maduro har sett till att ge arméns toppskikt stora ekonomiska fördelar bland annat genom oljeinkomster och genom att låta höga officerare styra statliga bolag.

På torsdagen lovade Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino och åtta generaler Maduro fortsatt "absolut lojalitet" och de lovade att försvara Maduro mot "kuppförsöket".

Försvarsminister Padrino (i mitten) och åtta generaler gav sina högtidliga lojalitetslöften i en tv-sändning.
Bildtext Försvarsminister Padrino (i mitten) och åtta generaler gav sina högtidliga lojalitetslöften i en tv-sändning.
Bild: AFP / Lehtikuva

Många bedömare misstänker ändå att Maduro inte kan räkna med den venezuelanska militärens lojalitet i all oändlighet. Under ytan pyr ett växande missnöje med Maduro och tillståndet i landet.

Också Högsta domstolen i Venezuela drog sitt strå till stacken i torsdags.

Högsta domstolens ordförande Maikel Moreno och president Nicolás Maduro under Högsta domstolens öppningssession på torsdagen den 24 januari.
Bildtext Högsta domstolens ordförande Maikel Moreno och president Nicolás Maduro under Högsta domstolens öppningssession torsdagen den 24 januari.
Bild: EPA-EFE/Cristian Hernandez

Högsta domstolen, under ledning av sin ordförande Maikel Moreno, bekräftade att man står bakom Maduro. Domstolen har länge bestått av regimlojalister.

- En kupp bubblar i Venezuela med utländska regeringars medgivande, sade Moreno.

Guaidó håller sig gömd, men utlovar amnesti

Maduros utmanare Juan Guaidó finns på hemlig ort. Han styr nu någon sorts skuggregering utan inflytande över militären eller viktiga administrativa uppgifter såsom importen och distributionen av mat och mediciner till den utfattiga befolkningen.

Från sitt gömställe gav Guaidó en tv-intervju till den amerikanska spanskspråkiga tv-kanalen Univision.

Där sade han bland annat att han är villig att erbjuda amnesti till Maduros ministrar, militärledare och tjänstemän - till och med Maduro själv - om de är villiga att stå bakom den venezuelanska konstitutionen och går med på ett fredligt maktskifte.

Källor: Reuters, AFP, AP, BBC

Diskussion om artikeln