Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jakten på vitsvanshjortar nu längre än någonsin tidigare – Jägare: Man kan se fram emot några perfekta veckor

Från 2019
Uppdaterad 26.01.2019 12:05.
Vitsvanshjortjägaren Michaela Poutanen och hennes två taxar Åskan och Blixten.
Bildtext Höstens jaktsäsong för vitsvanshjort inleddes den 29 september och för första gången någonsin fortsätter jakttiden ända till mitten av februari. Efter den sista januari är det dock förbjudet att använda sig av hund.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Vitsvanshjorten är ett vackert djur, men den orsakar också mycket skador. För första gången någonsin har man därför förlängt hjortjakten med två veckor ända till mitten av februari.

Enligt de senaste siffrorna från Naturresursinstitutet Luke finns det 98 000 vitsvanshjortar i landet och under de senaste tio åren har mängden vitsvanshjortar i Finland fördubblats.

Loimaabon Michaela Poutanen är verksamhetsledare för Jägarförbundets distrikt i Egentliga Finland och södra Tavastland.

– Nu är det dags att få stammen att åtminstone stagnera och helst vill vi också minska på stammen. Det kommer mycket påtryckningar om det inte minst från markägare.

Hjortarna gör stor skada på åkrar och även i skogarna. Dessutom sker väldigt många vitsvanshjortsolyckor på våra vägar, så även polisen och försäkringsbolagen vill se en minskning av stammen

För att minska på stammen har man inför årets jaktsäsong delat ut rekordmånga jaktlicenser och dessutom förlängt jakttiden.

Michaela Poutanen tror att det här under de närmaste veckorna kommer att resultera i många fällda vitsvanshjortar.

– Det hjälper till nu när vi har fått snö, för nu är det lättare att jaga vitsvanshjorten via vakjakt. Snön gör att det är mer ljus kvar på kvällarna.

Michaela Poutanen jagar själv med understöd av hennes två taxar Åskan och Blixten.

– Det är tungt för en liten tax att springa i skogarna när det har kommit så här mycket snö, så själv tycker jag att det skulle få vara lite mindre snö. Men om man håller på med vakjakt kan man se fram emot några perfekta veckor.

Vitsvanshjortjägaren Michaela Poutanen och hennes två taxar Åskan och Blixten.
Bildtext Vitsvanshjortjägaren Michaela Poutanen och hennes två taxar Åskan och Blixten.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Under de senaste femtio åren har hjortstammen stadigt ökat, och i sydvästra Finland, där klimatet och miljön passar hjorten, mår djuren utmärkt.

Vintrarna är milda och hjortarna har tillgång till mat hela året, då det finns gott om åkrar.

– Vitsvanshjortarna gör stor skada på åkrar och även i skogarna. Skadorna ökar hela tiden, särskilt vid skogsplanteringar. Dessutom sker väldigt många hjortolyckor på våra vägar, så även polisen och försäkringsbolagen vill se en minskning av stammen.

Antalet vitsvanshjortkrockar per jaktdistrikt år 2017

Egentliga Finland 1612
Södra Tavastland 996
Satakunta 900
Nyland 829
Norra Tavastland 532
Övriga Finland 311
Totalt 5180

Källa: Naturresursinstitutet Luke

Genom att öka bytesmängden räknar man med att det leder till en minskning av hjortkollisioner. Inte minst i Egentliga Finland, där klart flest hjortkrockar sker sett till hela landet.

De flesta olyckorna med hjortar inträffar på livliga tvåfiliga huvudvägar i morgon- och kvällsskymningen.

Förra jaktsäsongen fälldes över 40 000 vitsvanshjortar

Under den förra jaktsäsongen fälldes 41 200 vitsvanshjortar i Finland. Antalet fällda djur var en fjärdedel större än den var föregående period och som helhet var antalet rekordstort.

En stor del av bytet, cirka 37 procent av det totala nationella bytet, fälldes i Egentliga Finland.

Höstens jaktsäsong för vitsvanshjort inleddes den 29 september 2018 och för första gången fortsätter jakttiden ända till mitten av februari, även om det efter den sista januari är förbjudet att använda sig av hund.

Vitsvanshjortar vallfärdar till utfodringsplats
Bild: YLE/ Jani Saikko

Jord- och skogsbruksministeriet följer noggrant hur vitsvanshjortstammen utvecklas och kan vid behov även planera andra metoder för att effektivera jakten.

– Vitsvanshjorten är ett vackert djur och för jägare är det ett roligt vilt att jaga. Visst måste vi minska på stammen, men vi får inte ta bort den helt, säger Michaela Poutanen.

Höstens bytesmängd betydligt större än året innan

Den förlängda jakten märks redan nu också i antalet fällda hjortar, meddelar Finlands viltcentral. Mängden hjortbyten som rapporterats fram till och med den 9 oktober är totalt hela 6 800 individer.

Flest hjortar har fällts i Egentliga Finland. I hela landet är höstens bytesmängd av hjort omkring 2 700 individer fler än under motsvarande tidsperiod i fjol.

– Hittills har jakten gått jättebra. Det verkar som att alla jägare har tagit till sig det här med att vi måste minska på stammen. Men vi får inte göra dumma beslut, utan sätta säkerheten först. Det måste vi som jägare alltid komma ihåg, avslutar Michaela Poutanen.

Finlands viltcentrals fakta om vitsvanshjortar
Naturresursinstitutet Lukes fakta om vitsvanshjortar (på finska)

Se TV-nytt-inslaget om vitsvanshjortjakten

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln