Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Berghällbon Belén måste sova med yllesockor för att hålla sig varm – har du för kallt hemma kan du ha rätt till sänkt hyra

Från 2019
Belén Weckström.
Bildtext Fönstret i Belén Weckströms sovrum drar så mycket att hon måste sova med yllesockor.
Bild: Saga Mannila/Yle

Som hyresgäst kan man ha rätt till sänkt hyra om det är för kallt i lägenheten. I Finland ligger temperaturnormen mellan 18 och 26 grader.

Hemma hos Belén Weckström i Berghäll i Helsingfors är det så kallt att hon måste sova med yllesockor. Hon har bott i lägenheten i en och en halv månad och frusit konstant sedan vinterkylan ute blev hårdare.

– Jag har ingen termometer så jag vet inte exakt hur kallt det är, men för att ge några exempel så kan jag inte gå barfota i vardagsrummet och jag måste sova med munkjacka och yllesockor för att det drar så mycket i mitt sovrum. Det verkar också vara något problem med värmeelementet.

Weckström har försökt åtgärda problemen genom att själv försöka täta sitt sovrumsfönster.

– Jag har rullat ihop lite hushållspapper i springorna och tejpat fast fönstret, men det hjäper inte. Det gäller att ha redigt med kläder på sig för att hålla sig varm, säger hon.

Belén Weckströms sovrumsfönster.
Bildtext Belén Weckström har försökt täta sitt sovrumsfönster med tejp.
Bild: Belén Weckström

– Jag vet inte om det har att göra med att jag fryser men jag har en förkylning som har hållit på i två månader. Jag tror att det har att göra med att det drar så mycket vid min säng.

Kan vara svårt för hyresgäst att få gehör

Har man det kallt i sin lägenhet ska man som hyresgäst i första hand vara i kontakt med husägaren eller husbolaget och be att temperaturen i bostaden mäts. Bostaden får inte bli en hälsorisk.

– Temperaturnormen i Finland ligger på mellan 18 och 26 grader. Att mäta temperaturen i en bostad är ändå en komplicerad process. Det går inte bara att själv mäta att det vid väggen är kallare än 18 grader. Det finns strikta normer för hur mätningarna ska göras, säger fastighetsjuristen Marina Furuhjelm.

En enskild gränsöverskridning betyder ändå inte nödvändigtvis att åtgärder behöver vidtas.

Tyvärr stöter man ofta på att husbolagen inte är intresserade av att lägga pengar på mätningar och då är man som boende tyvärr ganska ensam.

― Marina Furuhjelm.

– Det kan ju hända att byggnadens värmesystem inte hinner reagera på plötsliga temperaturförändringar. Men om problemen fortsätter lönar det sig att aktivt försöka få husbolaget att undersöka om det faktiskt finns ett fel.

Enligt Furuhjelm kan det ofta ändå vara svårt att som hyresgäst få gehör för krav på temperaturmätningar och undersökningar, säger Furuhjelm.

– Tyvärr stöter man ofta på att husbolagen inte är intresserade av att lägga pengar på mätningar och då är man som boende ganska ensam. I sådana fall kan man vara i kontakt med en hälsogranskare som också kan göra en undersökning i bostaden, säger hon.

Hyran kan sänkas om det är för kallt

Om ingenting händer och problemen fortsätter kan det finnas skäl för en hyressänkning.

– Då kan det handla om en sänkning på 10–20 procent. Om det är rejält kallare än 18 grader kan det hända att det inte går att bo i bostaden. Då kan det bli aktuellt med minimihyra, om man till exempel kan förvara saker i bostaden, men inte bo där. Om bostaden inte uppfyller kvaliteten så kan hyresavtalet hävas med omedelbar verkan, säger Tapio Haltia som är rådgivningsjurist på Fastighetsförbundet.

Både Haltia och Furuhjelm säger att de får fler frågor om för varma temperaturer i bostäder och att det inte är så vanligt att det kommer frågor om kyliga lägenheter.

– Det kan ha att göra med att man kan lösa problemet på olika sätt om det är för kallt i en bostad. Hyresvärden kan till exempel ordna extra värmeelement till bostaden, säger Furuhjelm.