Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska Autobahn – full fart framåt, eller?

Från 2019
Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland
Bild: Yle

För många tyska bilister har namnet på miljöorganisationen börjat motsvara en svordom. Deutsche Umwelthilfe är nämligen den organisation som via domstolar har lyckats utverka körförbud för dieselbilar i flera tyska städer. Nu har man ett nytt mål som väcker ramaskri bland en stor del av bilisterna. Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom reflekterar över hastighetsbegränsningar på Autobahn.

Freie Fahrt für freie Bürger – alltså ungefär "fri färd för fria medborgare".

Det var ett uttryck som myntades i Tyskland på 1970-talet och som användes i samband med en protest mot ett tillfälligt försök att införa en hastighetsbegränsning på 100 kilometer i timmen på tyska Autobahn.

De här planerna blev ändå aldrig verklighet, och så är Tyskland idag ett av de mycket få länderna i världen där man på många vägar i praktiken får köra precis hur fort man vill.

Eller ja, det finns en riktgivande hastighetsbegränsning på 130 kilometer i timmen, men den är som sagt riktgivande och har i praktiken sällan någon betydelse då det inte är straffbart att köra fortare.

Det är bara om man förorsakar en olycka som överhastigheten kan få följder.

120 är miljöskydd

På Autobahn körs det i vilket fall som helst fort. Hastigheter på omkring 150 kilometer i timmen hör väl för många till det normala, medan andra kör betydligt fortare än 200.

Det här vill nu ändå bland annat miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe sätta stopp för.

Strax före årsskiftet meddelade man att man igen tänker gå till domstol. Den här gången med målet att få en hastighetsbegränsning på 120 kilometer i timmen på motorvägarna.

Man motiverar kravet med lägre bränsleförbrukning och mindre koldioxidutsläpp.

För en dryg vecka sedan föreslog också en regeringskommission en hastighetsbegränsning på 130 kilometer för de tyska motorvägarna, ett förslag som trafikminister Andreas Scheuer ändå genast motsatte sig.

Tillräckligt med begränsningar redan nu

Med planer på hastighetsbegränsningar gör man sig nämligen inte direkt populär bland en stor del av befolkningen som har vant sig vid att köra fort.

Opinionsundersökningar visar att knappt hälften av tyskarna inte vill begränsa hastigheterna.

Den här gruppen är tillsammans med bland annat många representanter för bilindustrin övertygade om att fri farthållning hör till grundrättigheterna.

Och på de livligast trafikerade vägavsnitten finns det ju redan nu begränsningar och de blir hela tiden fler och fler, heter det från fri fart-lobbyn.

Färre dödsolyckor?

Den andra hälften av bilisterna, som gärna skulle få ner farten på vägarna, talar bland annat om de dödsolyckor som kunde undvikas genom lägre hastigheter.

Man lyfter också gärna fram studier som säger att hastighetsbegränsningar skulle bidra till att trafiken löper bättre.

Vissa utredningar tyder nämligen på att många av trafikstockningarna uppstår av de stora hastighetsskillnaderna på vägarna.

Långtradare som kryper fram i 80 kilometer i timmen rör sig på samma vägar där andra kör 220 kilometer i timmen. Då kommer det lätt till tvärbromsningar som påverkar hela trafikflödet.

Med hastighetsbegränsningar skulle man också slippa de fartturister som kommer till Tyskland för att prova på hur det känns att köra fort.

De här förarna utgör ofta ett extra faromoment, då de nödvändigtvis inte känner till dynamiken som råder på en tysk motorväg.

Inte alltid njutning

För Autobahn kan i värsta fall vara en rätt så ogemytlig upplevelse.

Höga hastigheter, mycket trafik, korta avstånd mellan bilarna, långtradare som med sina omkörningar blockerar vägen, överlag också oerhört mycket tung trafik.

Själv kör jag därför ogärna så mycket fortare än 150 kilometer i timmen - i synnerhet inte när det är mörkt.

För man ska komma ihåg att det vid tyska motorvägar aldrig finns någon vägbelysning, vilket kan göra körning i mörker rätt så ansträngande.

Att bedöma hur snabbt någon närmar sig en bakifrån utgående från de ljus man ser i sina speglar är så gott som omöjligt.

Slår man ihop alla de här omständigheterna så är det alltså rätt sällan som Autobahn och de obegränsade möjligheterna gällande hastigheten är den njutning som förespråkarna för fri hastighet talar om.

För att uppleva den här känslan är man för det mesta tvungen att vara ute på vägen när de flesta andra inte är det.

På de mycket livligt trafikerade tyska motorvägarna betyder det här i praktiken oftast mellan klockan två och fyra på natten.